Къде са статуите – произведения на изкуството от стадион „Раковски“, пита спортен деятел

контакти

Да се привлекат паметници на културата и изкуството в Димитровград, независимо от произхода им, и да направим някаква алея на монументалното изкуство… Нямам против, но първо трябва да помислим доколко успяваме да опазим това, което имаме или сме имали. Мъчно ми е за нашето, димитровградско, което изчезна. Имаме амбицията да правим нещо, но голяма част от нашето го няма, казва Димитър Лиловски, бивш състезател по баскетбол, председател на Дружеството за физкултура и спорт, после и секретар на Община Димитровград, занимавал се с развитието на спорта, преди 1989 г.

Димитър Лиловски

Конкретна причина за позицията му са няколко изработени от бронз статуи и купи, на спортна тематика. Намирали са се на стадион „Раковски“ в Димитровград, мнозина вероятно ги помнят, поставени там през 50-те, останали до средата на 90-те години на миналия век, след това мистериозно изчезнали.

Имаше великолепни фигури на копиехвъргач, дискохвъргач…, други не си ги спомням, както и няколко големи купи. Фигурите бяха високи и сигурно тежаха по два тона. Предполагам, че още личат постаментите им, връща се във времето Лиловски.

От красивите статуи на спортисти днес стоят само бетонните постаменти

След като ние не успяхме да опазим тези произведения на изкуството, за какви идеи и алеи говорим…, подчертава с разочарование той и пита: Кой ни гарантира, че ще ги опазим?

Спомня си, че от Комитета за култура (сега Министерство на културата) дошли трима човека, в средата на 80-те години на миналия век. Аз ги придружавах. Описаха ги като произведения на изкуството, споделя той за художествената стойност на статуите.

Момчето с бъклицата, намирало се някога в парк „Пеньо Пенев“

Каквото е можело да се открадне, се е откраднало, прави тъжна констатация бившият спортен деятел. И дава още примери със задигнати фигури от парк „Пеньо Пенев“, където имало момченце с бъклица и други. Сеща се още за „изпарили се“ бригадир и бригадирка, намирали се пред популярния през социализма плувен комплекс и младежки клуб „Кораба“. Добавя за унищожен паметник в село Върбица, тогава Филево…

Статуите и купите на стадион „Раковски“ са били майсторска изработка. От тях е останала само една купа. Намира се до входа на полицейското управление (на водещата снимка) и напомня безмълвно за отминали страници от живота на Димитровград.

Още за изчезналите произведенията на изкуството, очаквайте скоро… А, ако някои от читателите имат информация за съдбата им, нека я споделят в коментар.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук