Курумбашев: Да публикуваме цените в евро и лева, преди влизането ни в Еврозоната

контакти

Най-добрия начин да избегнем спекулации в Еврозоната е, ако почнем да публикуваме, още отсега, цените в двете валути. Влизаш в магазина и там да е посочено, че хлябът струва 1 лев, съответно – 51 евроцента. Така няма да има изкушението да се обяснява, че хлябът от 1 лев е станал 1 евро или пък да не излиза сметката при конвертирането. Това коментира в Димитровград евродепутатът Петър Курумбашев, по въпрос на ученик за Еврозоната и трябва ли България да влезе в нея, отговаряйки, че Еврозоната има много позитиви.

Той бе гост на открит урок по география и икономика, свят и личност в ПЕГ „Д-р Иван Богоров“, с участието на ученици от 11 и 12 клас. Срещата откриха учителят по история Тодор Тодоров и директорът Красимир Кръстев, който подари на Петър Курумбашев плакета на училището.

Темата за въвеждането на еврото много се коментира напоследък. Ясно е, че ще има търговци и други подобни, които ще се опитат да спекулират, посочи евродепутатът.

Даде пример със Словения, която по думите му, 7 години преди да бъде член на Европейския съюз, започва да издава всички фактури и касови бонове в двете валути – в словенски толар и евро. Публикуването на всяка цена в двете валути намалява риска да бъдат излъгани хората.

Второто нещо е, че можеш да купуваш и продаваш в двете парични единици. Влизаш за хляб, можеш да платиш с левове и да ти върнат евро. Малко двойна работа се получава, защото се налага да поддържаш левове и евро. За да стане обаче преходът, много преди да се въведе еврото и поне от 6 месеца до година след въвеждането на еврото, след изтегляне на лева от употреба, трябва да се публикуват цените в двете валути. Така ще е ясно за хората, допълни по темата Курумбашев.

Евродепутатът обясни, че е член на две комисии в Европарламента – едната е по индустрия, иновации и енергетика , другата – по транспорт и туризъм. Разказа за работата си в тях и отговори на следващи въпроси.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук