КУРБАН БАЙРАМ ПРАЗНУВАТ МЮСЮЛМАНИТЕ

Курбан Байрам е мюсюлмански празник на жертвоприношението в чест на приключването на хаджа /поклонението в Мека/. То се извършва между 10–тия и 15-и ден от месец зу ал хиджа от ислямския календар. Хаджът изразява съпричастие с жертвоприношението на пророка Ибрахим, готов да отдаде на бог дори сина си. Убедил се във вярата му обаче, Аллах изпраща овен, за да бъде обещаният ритуал извършен.  

Хадж е най-голямото годишно поклонение в света, един от петте стълба на исляма. Извършва се в Мека, събира милиони хора, изразява солидарността в отдаване на бога. Поклонение продължава около седмица, а празникът на жертвоприношението бележи една от върховните му ритуални практики. Тези, които го честват у дома, правят церемония подобна на провежданата същия ден в Мека. Първо се принася в жертва коч /овен/ или друго животно и от месото се приготвя храна. Една част остава за семейството, друга за роднините, трета – за бедните. Жертвеното животно се нарича курбан. Може да бъде  овен, овце, коза, крава, теле. Чете се специална молитва преди жертвоприношението.

Курбан Байрам винаги е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 3 дни. От по–възрастните отново се иска прошка. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки който има над определен брой овце, кози, крави и т.н., трябва да направи курбан. Който няма животни, купува, ако може.

Празникът тази година започна днес, 9 юли и продължава до вечерта на 13-ти. Честит да е на всички мюсюлмани!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук