Купувачи и продавачи предпазливи на имотния пазар, но раздвижване има

Хора от по-големи градове инвестират в Димитровград. Интерес за къщи и парцели по селата

От няколко години насам пазарът на имоти в Димитровград бе в застой. Допълнително, ситуацията в цялата страна бе утежнена от извънредното положение, веднага след което се забеляза раздвижване. То ще се развива през цялото лято, но купувачи и продавачи действат предпазливо, заради неопределеността, която коронавирусът може да сервира в следващите месеци, предполагат в бранша.  Как вървят сделките, потърсихме мненията на нотариус Росен Стоименов и Йорданка Николова, управител на агенция за недвижими имоти „Славяна Консулт“.

В първите седмици на карантината бяха забранени сделките с имоти, с изключение на належащи заверки. След това дойдоха указания, по една, максимум – две, сделки с имоти на ден, при извънредни обстоятелства. Пазарът беше замрял, буквално, на нулева кота. Когато обявиха, че се разрешават сделки, колелото се раздвижи, казва нотариус Стоименов.

Завръщащите се от чужбина влагат в имоти

Според него, раздвижването в началото е, по-скоро, илюзорно, тъй като става дума за предварително уговорени сделки. То е свързано, в голямата си част, със завръщащите се от чужбина, които инвестират в имоти. Така е в последните години и по-осезаемо през тази. Много от работещите зад граница са от малцинствени групи, за които покривът е най-важен. Известна част от тях предпочитат да си купуват апартаменти в централните части на града или да строят къщи.

В първите месеци на 2020 г. голямо перо от сделките, минимум 20%, са били през съдия изпълнител, които не минават през нотариус. Това говори, че са се увеличили фирмите или гражданите, които са забавяли плащанията си или са изпаднали във фалит. Характерното е, че при първия търг, цената е 80% от направената пазарна оценка, ако е неуспешен, пада с още 20, за следващия. По-евтино е, но купуваш, каквото има, а не, което искаш.

Очаква се повече хора да продават

Труден е пазарът на имоти в Димитровград и без ясно изразени тенденции. В един момент се намира купувач за скъп имот или за имоти, стояли непродадени дълго време. От друга страна, предлагане има от агенциите, но на имоти, които не се търсят толкова. Близо 30 бяха сделките през април и част от май, нормално, спрямо предходните години. След това се запази така и се поддържа. Масово се продават апартаменти – две стаи и кухня, няколко гарсониери, по-рядко – къщи. Очаквам повече хора да продават, защото карантината доведе до спад на много бизнеси. Предлагането ще се увеличава, но и повече ще инвестират. Цените, засега, са като миналогодишните, обяснява Росен Стоименов.

Той обръща внимание, че повечето наеми са в сивия сектор, но е препоръчително също да се официализират заради срокове, цени и, ако възникне  проблем, да се търси отговорност.

Имотът си остава най-сигурната инвестиция

В сравнение с миналата година, пазарът е отслабнал, но след карантината, има раздвижване, потвърждава Йорданка Николова. Характерното е, че някои се притесняват да продават, други – да купуват, поради неопределената ситуация или несигурната работа. Хората, с пари в брой, търсят да купуват повече, понеже имотът си остава най-сигурната инвестиция, казва тя. Прогнозата й е, че през лятото каквото се продаде – продаде. Ако от есента отново се затегне положението, имотният пазар почти ще замре. По думите й, пандемиите продължават две-три години, вероятно и тази няма да бъде по-различна.

Цените няма да паднат. Каквото се продаде, ще е през лятото

Продавачи и купувачи продължават да се разминават в цените, на които предлагат и имат желание да купуват. Много имоти са обявени на пазара, но реално са непродаваеми. Според мен, цените няма да паднат, с изключение на редките случаи, когато някой продава спешно. Понижение ще има в големите градове, тъй като там цените много се надуха. При нас имотите са по-достъпни и това е една от причините да имам обаждания от Стара Загора, Пловдив, дори София, на желаещи да инвестират в Димитровград, акцентира Йорданка Николова.

Лихвите по ипотечните кредити, засега, са още ниски, но може да има повишаване в следващите месеци, прогнозира управителят на агенцията. Чува се още, че е възможно от есента да спрат кредитите, ако се задълбочи ситуацията с коронавируса. Сега, за разлика от преди, са затегнати условията и по-подробно се разглеждат доходите и имота. Друго, което може да повлияе, е че няма да има фиксиран курс на лева, спрямо еврото.

В момента на имотния пазар в Димитровград почти няма малки жилища – гарсониери и двустайни, които са най-търсени. Ако нещо се появи, на приемлива цена, не се задържа. Най-много има тристайни. Гарсониерите вървят плюс-минус 30 хил. лева, двустайните около 40 хил. лева, тристайните – над 50 хил. лева. Има търсене на самостоятелни къщи, но повече се предлагат близнаци или етажи.

Темата  за старото и ново строителство е с различни аспекти. По принцип, повече се търси старото, заради по-голямата квадратура, която може да се осигури за по-ниска цена. Поне тази година обаче, близо половината сделки са за сравнително ново и тухла. Оферти за такива предлага ТИВИ БЕЪРИНГС ГРУП” и те ще стават все по-примамливи за купувачите, на фона на очакваното насищане на пазара.

Наемите отслабнаха, вероятно, защото мнозина си закупиха жилища, с цел да ги отдават, обяснява Йорданка Николова. Друга причина е, че покрай пандемията, много хора предпочетоха да отидат по села, където имат имоти. В последните две-три години бе секнал интересът към малките населени места. От пролетта насам започна по-осезаемо търсене на селски къщи и парцели, което доведе до леко завишаване на цените им.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук