Купонът започна. Честит празник, студенти!

Студентите празнуват днес! Близо 220 хиляди се обучават във висшите училища, по различни специалности. За много от тях купонът вече е започнал, ще продължи през вечерта и до следващия ден.

Около 26 хиляди студенти са се отправили към курортни комплекси или къщи за гости, по данни на Института за анализи и оценки в туризма. Много повече ще са вдигащите наздравици, според случая и възможностите, предвид ограниченията за събирания. Сред тях със сигурност ще са и бившите, припомнящи си годините в университета.

Студентският празник има над 120-годишна история. През 1897 г. министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса, свързан с това първото Висше училище в България да има „по-особен, свой празник“. На заседанието си от 2 ноември 1902 г. Академичният съвет на Висшето училище определя деня на просветителя Св. Климент Охридски – 25 ноември (8 декември по нов стил), за свой празник.

Така през 1902 г. празникът възниква като патронен празник на Софийския университет. Първоначално се е празнувал на 25 ноември, но от 1916 г., когато българската администрация преминава към Григорианския календар, датата се измества с 13 дни напред – до 8 декември.

Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември – Международен ден на студентите. През 1962 г. е възстановено на 8 декември, превръщайки се в празник на всички студенти.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук