Културистът Добри Делев: Придържайте се към простите и обикновени неща

Физически и еволюционно, човек е устроен да ходи поне по 10 км на ден

Професионалният културист Добри Делев е роден на 6 януари 1985 г. в Димитровград, удостоен като негов почетен гражданин през 2018 г. Делев има много престижни класирания през годините, у нас и в чужбина. Последното му бе през септември миналата година в „Нощта на шампионите – Ню Йорк Про“ – трето в света състезание, след „Мистър Олимпия“ и „Арнолд Класик“… Потърсихме препоръките му към хора, които не са спортисти, но искат да подобрят тонуса си или да свалят килограми, натрупани при ограничената физическа активност в пандемията.

 • Г-н Делев, какво е най-важното, което трябва да занаят решилите тепърва да подобряват формата си?
 • Основното нещо е диетата. Дори да не спазват кой знае каква, най-важното е да се махне пърженото, сладкото, белия хляб и газираното. След това е физическата активност, която може да включва коремни преси, лицеви опори, напади за краката и още цяла група от подобни упражнения. Човек, който не е тренирал в зала и не е правил почти нищо по-сериозно, винаги ще е в плюс и ще почувства подобрение с каквото и да се захване.
 • Как трябва да подходи, за да не си разтегне нещо или контузи?
 • Хубаво е да има загрявка и стречинг – разтягане на цялото тяло, най-общо – на бицепса, трицепаса, краката, рамената. Така натегнатите мускули се разтягат и се намаляват рисковете от неприятни положения. Упражненията вкъщи са предимно със собствено тегло и трудно може да се извърши нещо неправилно, но ако има травми, трябва да се пазят засегнатите места. В домашни условия няма как да се правят кой знае какви упражнения, но може да се практикува почти всеки ден. Хубаво е да има лежанка, дъмбел, щанга, но ако няма, залага се на аеробна дейност. Един от клиентите ми свали 20 кг само от изкачването на стълби в блока. Така че водещи са желанието и мотивацията.

Силова тренировка – след хранене, кардио – на гладно

 • Кога е най-подходящо да се тренира – сутрин, обед, вечер?
 • Ако говорим за силова тренировка, трябва да се избягва сутринта, понеже ставаш от сън, мускулите са отпуснати и започнеш ли веднага, може да си навредиш. Трябва два пъти поне да си ял, например – закусваш в 8:30 часа, в 11:00 часа – още едно хранене, за да започнеш. След този час, след което и да е хранене – може да тренираш, независимо дали е обед, следобед или вечер. Ако тренировката е кардио – каране на колело, изкачване на стълби, скачане на въже или други упражнения – най-подходящо е да е сутрин преди закуската.
 • Доколко полезно е ходенето?
 • Ходенето е много препоръчително, ако човек няма възможност да спортува. То също е подходящо да е сутрин на гладно. Човек може да излезе рано сутрин и да направи един час бързо ходене. До работа също е много препоръчително да се ходи пеш. Подходящо е и надвечер. Общо взето – по всяко възможно време, което помага за забързването на метаболизма. Човекът така е устроен физически и еволюционно, че да ходи поне по 10 км на ден. В модерните времена за мнозина това движение е силно ограничено, оттам настъпва обездвижване, напълняване. Нещата стават още по-сложни, като добавим вредните храни.

Полезната и скъпата храна са две различни неща

 • Колко време преди и след хранене е хубаво да се тренира?
 • Доста хора питат и отговорът е елементарен – няма конкретно време, което трябва да се спазва. Разбира се, ако човек се наяде много и започне веднага, може да му е тежко. Хубаво е да изчака половин час, в такъв случай, но ако не му пречи, може да започне веднага. По-големият проблем е, че хората са загубили култура за това, което трябва да се приема. На моите клиенти препоръчвам обикновени неща – картофи, ориз, овесени ядки, яйца, зеленчуци, месо…, каквито са консумирали едно време на село, както се казва. Една примерна закуска може да съдържа 3-4 белтъка и един жълтък – за мъжете, за жените – 2-3 белтъка и един жълтък, сварени или приготвени на тиган с малко олио. За да бъдат усвоени веществата в белтъка, трябва да има жълтък, който има мазнини… С две думи, препоръката ми е хората да се придържат към по-простите и обикновени неща и да бъдат физически активни. Много хора си мислят, че за да ядат каквото трябва, излиза скъпо, но не е така. Ако не си вземаш скъпи сьомги или други подобни, цената е еднаква.
 • Хубаво ли е изцяло да бъде изключен хлябът от менюто?
 • Хлябът трябва да е задължително пълнозърнест. Не трябва да е бял, защото при него пшеницата е напълно смляна, става като бърз въглехидрат и лесно се усвоява, все едно приемаш захар. Някои казват – да е от ръжено брашното, но да не е такъв – трябва да е пълнозърнест, за да са едри частиците вътре. Наличието на други семки в него не е задължително да е в плюс.
 • Какво ти е мнението за разделното хранене?
 • Не съм фен, понеже не виждам плюс в това да разделяш белтъчини от въглехидрати и т. н. От здравословна гледна точка, ако лекарят е предписал, съм съгласен, но иначе не виждам смисъл.

Когато ожаднееш, вече е късно

 • Хидратацията е важна. Кога да се пие вода и има ли определени количества?
 • Винаги – преди, по време на и след тренировка, без да ти става тежко. Много е важно, когато тренираш, да си хидратиран добре. Когато тялото ти каже, че е жадно – вече е късно. Количествата варират. За жените – 2-3 литра, при мъжете от 3 дори до 5 литра, в зависимост от физическото натоварване и дейност. Водата е жизнено важна, но хората са загубили навик да я пият, предпочитайки кафе или други напитки.
 • Има мнения, че докато се храни, човек трябва да избягва да приема вода. Правилно ли е?
 • Не е препоръчително да се пие много вода след хранене, понеже разреждаш стомашните сокове, но е добре да има и някаква вода с храната, за да бъде усвоена – поне една чаша и малко отгоре. Важното е да не се прекалява.
 • Да кажем за разликите при мъжете и жените, както и за възрастта?
 • При жените има едно правило, че не трябва да изключват съвсем въглехидратите и мазнините, при спазване на стриктна диета, защото може да се стигне до хормонален дисбаланс, но това са крайности. Иначе, няма кой знае какви разлики. Не можем да разделяме по възраст. Един 20-годишен младеж може да бъде много по-запуснат от 40-50-годишен, който спортува и изглежда страхотно. Естествено, обаче, колкото по-възрастен е човек, нещата стават по-трудно.

Маса имам достатъчно, тренирам за по-изразителни мускули

 • На теб как ти минава един ден?
 • В момента не правя кардио сутрин. Ставам, закусвам. След три часа имам второ хранене, после идвам в залата. Преди тренирах след третото хранене, но сега – след второто. До края на деня имам още три хранения. Общо взето – това ми е графикът. Всичките си занимания подготвям спрямо храната, но не смятам колко приемам, защото няма как да съм сигурен колко изразходвам. По-важно е от каква храна идват калориите.
 • Как протича подготовката ти?
 • Допреди две седмици почивах. От няколко дни започнах по-сериозна диета – с 5-6 хранения на ден, преди бяха 4. Идеята ми е да кача още мускули и да ги обработя, да станат по-дълбоки. Не ми липсва маса, но мога да направя мускулите да изглеждат по-изразителни.
 • Предстои ли ти състезание?
 • Исках да участвам в състезания през юни или юли, но като гледам какво става с вируса, вероятно е пак да отпаднат. По-скоро, плановете ми са за втората половина на годината.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук