Културен дом „Химик“ в Димитровград става алтернативна сцена, след цялостен ремонт

Културен дом „Химик“ в Димитровград ще се превърне в алтернативна сцена за събития от различно естество. В сградата ще се представят разнообразни състави, колективи, ще се провеждат извънкласни форми и много други. Тя е една от емблематичните за Димитровград, била през годините дом за различни организации. Това заяви на пресконференция в Общината кметът Иво Димов, откриваща по проекта за реставрация и ремонт на обекта, включително и прилежащите му площи. Сред участниците в нея бяха ръководителят на проекта инж. Клавдия Тончева, главният инженер на фирмата-изпълнител „Геострой” АД инж. Цветослав Петков, ръководителят на проектантския екип арх. Стефка Иванова, арх. Камен Ганчев, както и екипа по проекта. Те след това отидоха на място в „Химик“, за да дадат символичен старт на ремонтните дейности.

Строежът на сградата започва през далечната 1943 г., като няма данни кога е приключил. 1282 кв. м. е застроената му площ, а разгънатата застроена площ – над 3000 кв. м. Това е една от първите сгради, построени при основаването на Димитровград. Оттогава досега в нея мащабен ремонт не е правен, с изключение на някои козметични интервенции.

Връчване ключовете на сградата на изпълнителя на ремонта

Срокът за изпълнение на дейностите по стартиралия сега проект е 240 дни. Той включва строително-монтажни работи, предвидени са средства за оборудване, осветление, озвучаване и всичко необходимо. Общата му стойност е 3 719 102 лева, финансиран чрез комбинирана подкрепа с безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж” в размер на 3 161 237.37 лв., от които 2 687 051.77 лв. европейско и 474 185.60 лв. национално финансиране и заемно финансиране от Фонд за устойчиви градове – Фонд за градско развитие в размер 557 865.00 лв., от които 329 140.00 лв. съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г.

Днес даваме старт на поредния ни проект от инвестиционния списък. Предвидените средства са целеви. Няма как те да бъдат пренасочени за ремонти на улици, тротоари, мостове, болници…, каквито мнения има немалко. Оперативната програма ясно казва за какво могат да бъдат използвани, в случая – за култура инфраструктура, подчерта кметът Иво Димов, както бе казал и преди дни, при старта на основното обновяване на Общински драматичен театър „Апостол Карамитев“.

Проектът изцяло запазва съществуващата планова схема и функционална обвързаност на помещенията, посочи инж. Клавдия Тончева. Сред дейностите са – цялостен ремонт на съществуващия кинослалон, ремонт на сцената, подобряване на достъпа и условията за хора с увреждания, преустройство на складови помещения, гримьорна, почистване и възстановяване на съществуващата мозайка… Същевременно, ще бъде редуциран броят на местата за зрители, които от 400 ще станат 319.

Изрично бе подчертано, че ще се запази стенописът в централното фоайе, който е дело на художника Владимир Пенев, син на поета Пеньо Пенев. Запазен ще е и емблематичният монумент на върха на сградата, който ще бъде почистен и реставриран.

Надяваме се след 240 дни тази сграда да стане сърцето на града, да се превърне в многофункционално пространство за много културни прояви, заявиха участниците в днешното събитие.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

4 КОМЕНТАРИ

  1. Строежът на културен дом „Химик“ започва през далечната 1943 г., като…

    Моля, поправете грешката, през 1943 г. все още е царство България.
    Благодаря

  2. Строителството на Димитровград започва през 1947 година. Няма как строителството на културен дом „Химик“ да е започнало преди да е построен химическия комбинат и града като цяло. По-възможно е да е започнало през 1953 г.

  3. Може би е по-правилно да се каже – „строжът на сградата започва…“, каквато корекция направих, но нищо не пречи строежът да е започнал през 1943 г., все пак на това място е имало селище. От друга страна, не е толкова важно. По-важно е какво ще стане…

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук