КРЪСТОСЛОВИЦАТА ЧУКНА 99 ГОДИНИ

кръстословица
контакти

[dropcap]Ч[/dropcap]есто, за да уплътнят свободното си време и в същото време да не скучаят, хората прибягват до различни занимавки. Сред тях са кръстословиците – най-разпространената в света игра с думи. Освен за релакс, се използват и в учебния процес – за овладяване на нови думи, понятия от различни области и т. н.

В днешно време се срещат на хартиени, електронни и всякакви други носители, разновидностите им са многобройни. Едва ли има човек, който да не е размишлявал над поредната мъчеща го дума. Кога обаче и къде за първи път тази игра се е появила и кой се смята за неин откривател?

Историята казва, че първата в света кръстословица е публикувана от Артър Уайн на 21 декември 1913 г. в неделното издание на вестник „Ню Йорк Уърлд”. Това означава, че през 2012 г. играта отбелязва 99 години, а следващата ще има вековен юбилей.

Уайн бил англичанин, но емигрирал в САЩ и работил в редакцията на вестника към страницата за забавления. Един ден му хрумнала идеята да направи пъзел от думи, в който те да се сплитат хоризонтално и вертикално.

Първата плетеницата е била под формата на ромб. В началото имало изписана една дума в началото – fun (забавление), а читателите трябвало да попълнят останалите празни полета, следвайки разясненията. Изобретението имало невероятен успех. Уайн разработил и още варианти на играта – във вид на диамант, квадрат и т. н.

С течение на времето ребусите стават все по-сложни, в зависимост от използваните техники. Доста дълго са се чертали на ръка, а днес се изплозва компютър, което значително улеснява работата.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук