Кръстосващи бежанци провалят ловния сезон по границата с Турция

Авджиите ги е страх да излизат и да стрелят, не знаят мигрант или дивеч ще изскочи от шубрака

Отстрелът на дива свиня в ловните полета, които граничат с Турция, е пред провал. Само 10-15 % от ловците излизат да ловуват групово на дива свиня в граничните райони на Странджа и Сакар. Причината е мигранският натиск от Турция. Бежанците през последните месеци станаха твърде много. По пътя си ловците често срещат огромни групи от хора. Мигранти кръстосват горските райони на бургаските села Индже войвода, Крушевец, Ново Паничарево и оставят след тях огромни поражения върху природата, алармират от Съюза на ловците и риболовците в България (СЛРБ).

Ловците се оплакват, че дивечът е уплашен и го няма. Страх ги е да излизат и да стрелят. Не знаят в крайна сметка какво ще се случи – дивеч или мигрант ще изскочи от шубрака“, коментира Невен Каравасилев, ръководител на бургаското сдружение на ловците и риболовците „Лебед”.

„Стоим по пусиите, кучетата лаят, ние мислим, че са диви свине , а от шубраците излизат хора”, разпалено обяснява специалистът по лова на боляровското сдружение Николай Вълчев.

Опасността по погрешка да бъде застрелян мигрант вместо дивеч е голяма. Постоянното движение плаши дивите животни и реално дивеч в гората с мигранти няма, оплакват се авджии. Режимът на ловуване е тотално нарушен. Пред провал е и организираният ловен туризъм, посочват от СЛРБ, където може да прочетете допълнително по темата.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук