КРЪСТОВДЕН ВЪПЛЪЩАВА СИЛАТА НА ВЯРАТА

контакти

Кръстовден въплъщава силата на вярата, защото олицетворява в себе си осланянето на Бога. Едно е да знаеш, че нещо ще стане, съвсем друго – да вярваш, че ще стане.

Нещо подобно се случило с император Константин Велики, само три века от началото на християнството. През 312 година той потеглил към Рим, за да спаси столицата от тиранина Максентий. Силите на императора били малобройни, но помолил Бог за помощ. След молитвите, Константин видял в небето сияен кръст с надпис под него „С това ще победиш“. Той направил подобно знаме, допълнително, начертал също кръстове по шлемовете и щитовете на войниците. И победил. Сигурен негов съюзник била вярата.

Вярата движи хиляди поклонници към Кръстова гора всяка година. Така е и тази. Една от причините е преданието, че там е заровена частица от Христовия кръст. Едва ли е толкова важно дали това е вярно. По-скоро вярата, която върши чудеса, привлича хората. Важно е обаче начинанията да са за добро и да се мислят от добро. Отскоро естествените науки все повече взеха да обръщат внимание на тези неща. Изследванията доказват, че има голяма истина в това.

Народният обичай свързва Кръстовден с края на лятото и началото на есента. От сутринта свещеникът тръгва по домове и хармани, ръси светена вода.  Пак се стига до следното – народът вярва, че…Блажени са вярващите. Едно е важно и трябва да се знае – религията говори за вярата, вярата не е религията.

На този свят празник имен ден празнуват Кръстю, Кръстенa, Кристина, Кръстина, Кънчо, Ставри. Честито на именниците и повече вяра. 

НЕЛИТА –  имоти, кредитиране, експертни оценки: www.imotinelita.com 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук