КРИВОТО ОГЛЕДАЛО НА ДРАМАТА В ЛЯСКОВЕЦ

[quote]КОМЕНТАРИТЕ ПОД ПУБЛИКАЦИИ НАЙ-ДОБРЕ ПОКАЗВАТ ИСТИНСКАТА РЕАЛНОСТ[/quote]

Лясковец успя най-сетне да влезе в националните новини. С лошо. С добро такъв градец трудно намира медийно място. Доброто не продава. Продава лошото. И страшното. А от тях слънчевата утрин на 14 март предложи изобилие. Барикадиран човек уби полицай и рани други трима, след като дни преди това заплашвал деца от близкото училище и писал писма-предупреждения на директора. Служителите паднали при специализирана акция. Искали да арестуват опасния у дома. В 6 часа сутринта, когато се предполагало, че гражданинът е по долни гащи. И се почна – кой, кога, защо, как, би ли могло, не би ли могло, знае ли някои? И т. н., и т. н.

Докато стигне Лясковец главният секретар на МВР Светлозар Лазаров по няколко телевизии показа колко малко конкретна информацията може да даде. Но го показа с достойнство. На преки въпроси използва удобното „работи се по случая”, а на обичайните отговаря лаконично. Той, наистина, и в други разговори с журналисти използва същия стил, но от малкото, което каза се видя, че два часа и половина след стрелбата, в МВР се стеле мъгла. Или не може да събере пъзела, при положение, че става дума за стар познайник. Как иначе да си обясним, че дори не се спомена какво оръжие е използваното. Законно ли е? Откога? Това, явно на главния секретар не беше докладвано. Или организацията е била лоша. Защото, ако е била добра, нямаше да се стигне до разстрел. На полицай. Дали е бил спец или обикновен, също не стана ясно в сутрешните часове. Чуха се и двете предположения. После се разбра, че групата била от отряда за борба с тероризма, а загиналият – сред най-добрите командоси. Но, каквато и да е била групата, към човек, определен като психично болен, е трябвало да тръгне със съответната подготовка, екипировка и очаквания. Друг е въпросът дали Петко Савов изобщо ще се окаже освидетелстван. Вероятно не, но това, освен да покаже с колко съмнителна информация е разполагала полицията, друго значение няма да има.

Интересно поведение в началото показаха и медиите. Водещи телевизии се чудеха как да информират без да имат информация. Извън опитите за изкопчване на нещо от главния секретар на МВР, неистово канеха лясковци да се обаждат по телефота, задаваха им едни и същи безсмислени въпроси, получаваха сходни отговори. Илюстрираха дори материала със снимки от Гугъл, правени преди години.

Медиите обаче имат едно предимство пред полицията. Получиха тема, с възможност за безброй интерпретации. Които започнаха. И докато Вътрешното министерство след фаталната атака мина в отбрана с опорна точка: отлична операция – лош край,  СМИ-тата – напротив – разгръщат непрекъснато фронта. В близките дни и ютия да включи човек, ще чуе аспект от кризата в Лясковец.

Тема получиха я и политиците. Те, естествено почнаха с искане на оставки. Веднага. От най-високия етаж. В политическото огледало трагедията ще се отрази най-криво. Не, че в останалите проекцията е адекватна. В страна, където фалшът волю-неволю, по-скоро волю, се налага във всички сфери, не може да бъде иначе. В страна без национален дух и ценностна система, подчинена на интереса, не може да бъде иначе. Дали го признаваме или не, е без значение. Отражението на обществения живот го показва. Безжалостно. Не само с полицейските, политически и медийни ерзаци.

Вижте какви са в огромната си част читателските коментари за случая. На неграмотността не обръщайте внимание. С нея свикнахме. Показателно е масовото възприемане на станалото. Ако гласовете с тревога и загриженост се броят на пръсти, другите – злобни, профански, арогантни, нихилистични, ругателно-агресивни – буквално преливат. Не само тук. Не само за този случай. Тези гласове не са отражение в криво огледало. Истински са. Живи, макар скрити. Те са почвата на дървото от което расте полиция, политика, журналистика… При такава почва, какви да са плодовете?

boreti3-wideПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. От много дълго време не бях попадала и чела подобна статия – истинска!Прочетох я н яколко пъти,за да се уверя,че не носталгията ми по моя роден град я прави такава.Бях отчаяна от журналистически писания и от послидвалите ги коментари.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук