С декларация, КРИБ – Хасково остро възразява срещу увеличение на електроенергията

контакти

Представителите на Конфедерацията на индустриалците и работодателите /КРИБ/ – Хасково остро възразяват срещу предвижданото увеличение в цените на електроенергията от 1 юли 2017 г. Това се казва в декларация, разпратена до премиера Бойко Борисов, министъра на енергетиката Теменужка Петкова, министъра на икономиката Емил Караиванов, председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев, както и до председателя на КРИБ Кирил Домусчиев.

За новия регулаторен период, юли 2017 г. – юни 2018 г., се предвижда електроенергията на свободния пазар да се повиши с 15-20%, което е абсолютно необосновано. Липсват обективни причини това да се случи, като драстичен скок в потреблението или износа. Факт е, че на свободния пазар липсва нощна тарифа за потребление, както и предполагаеми преференциални цени за по-висок обем закупена електроенергия, се казва в декларацията.

Тук е моментът да припомним, че над 40 000 компании в страната купуват електроенергия от „свободния пазар” – мястото, което на практика не функционира нормално, защото няма ясни правила и прозрачност, пишат от Конфедерацията.

Категорично възразяваме срещу предложените промени за увеличение на цената на електроенергията за новия ценови период. Според нас, това ще доведе до унищожаване и на тези индустрии, които все още работят и оцеляват, въпреки водената неадекватна на европейската практика национална политика в енергетиката. Очаква се Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да  вземе своето решение и за цените на тока за битовите потребители, като те да бъдат завишени средно с около 1,3%. Ежегодното поскъпване на електроенергията води до невъзможността гражданите да покриват сметките си, особено в зимния период. Не смятаме, че представителите на бизнеса и обикновените хора са тези, които трябва да задоволяват нуждата от все по-големи печалби на определена група от хора, се казва още в декларацията.

Според КРИБ, водената политика в енергетиката не позволява на българските индустриални потребители да планират и осигурят устойчиво развитие, включително и добра социална среда в своите предприятия. От Конфедерацията настояват предприемане на адекватни мерки за въвеждането на ясни и прозрачни правила за определяне цената на електроенергията на свободния пазар и за битовите потребители. Исканията ни целят единствено и само постигането на справедливост, коментират от КРИБ.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук