КРИБ ПИТА КАКВО СПЪВА БИЗНЕСА

контакти

Мнения и предложения на своите членове поискаха от ръководството на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ във връзка с основните проблеми в сектора на малките и средните предприятия. Искането е в подкрепа на инициативата  на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия  „Бизнесът предлага“. Това съобщи регионалният председател на КРИБ за област Хасково Стефан Димитров.

За изпълнението на „Бизнесът предлага” бяха създадени 5 работни групи , които да формулират предложения за ефективни мерки по основни проблеми в сектора на малките и средните предприятия, а именно: Работна група 1  “ Подобряване на бизнес средата и правните регулации“; Работна група 2 “ Подобряване достъпа на финансиране“; Работна група 3 “ Насърчаване на развитието на технологиите, иновациите и енергийната ефективност“; Работна група 4 “ Стимулиране на интернационализацията“; Работна група 5 „Развитие и подобряване качеството на професионалното образование и обучение по предприемачество”, припомни той. И поясни, че групите систематизираха основните проблеми, които са изведени от проекта на Националната стратегия на МСП 2014-2020 г., изготвен от Министерство на икономиката и енергетиката и представен официално по време на заседание на Консултативния съвет за насърчаване на малките и средните предприятия към МИЕ на 23. 07. 2013 г.

Част от основните проблеми, които спъват малкия и средния бизнес в страната са:  отсъствие на стимулиране за МСП при въвеждането на пазара на «зелени» продукти и услуги; административна тежест при стартиране на бизнес; усложнена и дълга процедура  при закриването на фалирал бизнес; липса на пряка комуникация между институциите  и  бизнеса;  Закъснения и забавяния за плащания по обществени поръчки, възстановяване на ДДС, национални и европейски програми и фондове; високи лихвени нива/проценти на заеми до 1 милион евро и заеми над 1 милион евро; Преодоляване на несъответствието между квалификацията на работната сила и потребностите на работодателите от персонал и др.

 

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук