КРЕПОСТ ДА СТАНЕ ГРАД ПОИСКАХА НА БАБИНДЕН ЖИТЕЛИТЕ МУ

контакти

Димитровградското село Крепост да стане град след време, поискаха жителите му на Бабинден. Основно действащо лице на празника бе бабата акушерка Пенка Ламбрева, която е и реално такава в кабинета на д-р Донка Велчева. Да се раждат много деца през настоящата и следващите години, си пожела баба Пенка. Така да се увеличат жителите, Крепост да стане с най-много в общината и да бъде обявено населеното място за град.

Освен бабата-акушерка и докторката, в ритуала на Бабинден се включиха невестата Гергана Пламенова и детето Димитрия Иванова. За обичая те носеха бебе-кукла и извършиха ритуала по подливането.

Празникът се проведе в сградата на читалището, с наричания за здраве и раздаване на подаръци. Преди това хората завъртяха хоро на мегдана. После отидоха да вземат с каруцата докторката от кабинета и преминаха из централната част на Крепост.  

[box_info]Спешни и изгодни имоти от СЛАВЯНА КОНСУЛТ: www.slavyana.com [/box_info] 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук