Крепостката живописна школа – в КДК

контакти

Изложбата „Крепостка живописна школа“, с творби на творци с корени или свързани с димитровградското село Крепост, бе представена в зала „Асен Крайшников“, към Клуба на дейците на културата.

Творби са изложени на Благой Господинов, Валентин Моллов, Владимир Запрянов, Габриел Панев, Данаил Кирев, Иваничка Панева, Петя Панева, Панчо Панев, Христо Панев, Янко Янев.

Топли слова за своите приятели и другари представи при откриването поетът Петко Каневски. В България няма друго селище, дало толкова художници, това е уникален случай. Доайенът, светла му памет, е Панчо Панев, брат на Христо Панев, двамата оставили над 50 пана на открито, превърнали Крепост в галерия на открито, припомни Каневски. Като апостоли на древна божествена школа и като трима мускетари той определи Владимир Запрянов, Благой Господинов и Янко Янев… И подчерта, че всички в крепостката школа са художници по призвание.

Началото на тази школа започна с творчеството на брат ми Панчо Панев. Той наистина беше художник по призвание. Не помня той да е излизал от вкъщи без тетрадка и молив. Навсякъде рисуваше. С непрестанно самоусъвършенстване той бе приет в Художествената академия, макар да не бе завършил художествена гимназия. Трябва да притежаваш изключителен талант за постигнеш това, сподели Христо Панев.

Крепко здраве на талантите на село Крепост, да продължат да творят, да надграждат картинната галерия на открито, пожела Димитрия Русева, за която това бе една от първите прояви, след като бе избрана за кмет на димитровградското село.

Прекланям се пред техния труд, каза Русева и допълни, че в Крепост наистина живее българският дух, в огромна степен благодарение на талантите на художниците.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук