КРЕДИТНИ СЛУЖИТЕЛИ: ИМА НЕКОРЕКТНИ ФИРМИ, ЛИХВАРИТЕ СА МНОГО

[quote]ПРИ ТАВАН НА ЛИХВИТЕ МНОГО ОТ ФИРМИТЕ ЗА БЪРЗИ КРЕДИТИ ЩЕ ЗАТВОРЯТ[/quote]

Има некоректни фирми, раздаващи бързи кредити. Затова трябва да се въведе регулация, която да ограничи дейността им, заявиха кредитни служители в Димитровград. Те уклончиво коментираха случая в ромската махала в поморийското село Каблешково, при който мускулести кредитни консултанти нападнали мъж заради забавени вноски. За да се стигне дотам, веорятно са ходели, обаждали са се, молели са длъжниците. Не можем да се бъркаме в чужди работи. Шефът на фирмата трябва да отговаря, коментираха те. След скандала във въпросното Каблешково се оказа, че почти цялата ромска махала била на кредит към фирма от Айтос, към която работели биячите. Те упражнявали системен тормоз над длъжници и поръчители.

Според служители, в Димитровград няма или не са чували случаи, в които да се използат силови мерки, що се отнася до дейността на регламентираните фирми. Няма проблеми и от гледна точка на конкуренцията. Те обаче споделят, че лихварите са много и се опасяват, че броят им може драстично да се увеличи. Това може да стане, ако сложат таван на лихвите, което ще принуди много от фирмите да прекратят дейност. Тогава хората, които не могат да вземат кредит от банките, ще прибягнат до лихварите, работещи на улицата, без да плащат данъци.

[pullquote_left]Лихварите работят на 50 дори на 100% печалба[/pullquote_left]

Ние сме един вид малки банки. В нашата фирма даваме бързи кредити от 50 до 400 лв. Лихвата е застопорена на 20%, а не като в банките – да се променя. Подписваме договори при ясни условия с одобрените кандидати и всяка една стотинка минава през касовия апарат. Например, при 100 лв. бърз кредит, човекът трябва да върне 120 лв., които ако върне – никой не го закача. Изясни ли се, че парите няма да бъдат върнати, си ги търсим по съдебен път. След това съдия изпълнител влиза в действие. Лихварите работят на 50, дори на 100 процента печалба. Излишно е да подчертаваме, че в тяхната дейност документи няма. Ако ние не сме на пазара, хората в затруднение няма къде да отидат, констатира служител за бързи кредити от фирма в Димитровград.

По думите му от 70 до 100 човека минават за месец да кандидатстват за кредит. От тях одобрение получават половината. Сред условията са кандидатът да има трудов договор, къде и от кога работи, както и да е от Димитровград или близко населено място. Част от измамнците отиват в други региони, търсейки фирми за бързи кредити. Ако им бъдат дадени, има голяма вероятност да изчезнат и да се покрият.

[pullquote_right]Ромите са по-коректни от българите при връщането на заети пари[/pullquote_right]

Служители споделят, че до кредити прибягват преди всичко по-бедните хора. Основно опират до този начин на финансиране, когато заболеят или им трябват пари за операции. В чести случаи ставало дума и за плащане на сметки. През миналата година, например, имало бум на хора, които теглили бързи кредити, за да си платят сметките за ток. Запознати признават, че ромите са по-коректни, що се отнася до връщането на взетите пари. Повечето млади българи нямат никаква отговорност. Ромите напротив – свикнали са да живеят по този начин. Иначе няма как да оцелеят, смятат те.  

[box_info]Eкскурзии и почивки от Elit Tur TranS – лицензиран туроператор: www.elittur.eu[/box_info]   

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук