Коя държава как подпомага бизнеса си, заради коронавируса. Къде сме ние?

Коя държава как подпомага бизнеса си, заради коронавируса, обяснения направи на фейсбук страницата си Георги Кадиев. Политикът дава примери с различни страни, като сравнение, включитвайки и нашата.

Израел отпуска 1.15 млрд. долара за компании от жизнена важност за икономиката (най-вече транспортни), понесли щети от коронавирус. Чехия прави същото, макар в много по-малък размер от 20 млн. евро. Полша въвежда задължения за банките за „лихвена ваканция” към определен тип бизнеси. Унгария скъсява с нормативна уредба на 9 дни срока за разглеждане и отпускане на заеми в определени сектори. Италия въвежда данъчен кредит за компании със спад на приходи над 25% и данъчни облекчения за компании от здравния сектор, общо за 3.6 млрд. евро. Франция изисква на срещата на финансовите министри на ЕС на 16 март да се одобри общ европейски план за икономическо стимулиране. Германия, чийто най-голям износ е към Китай, готви пакет от мерки до 50 млрд. евро, при това без да се отказва от политиката си да не тегли нов дълг. Огромната част ще е за публични инвестиции в инфраструктура. Япония предлага вече втори пакет със стимули. Вторият включва безлихвени кредити за малки и средни предприятия. Президентът на САЩ – Тръмп обяви, че готви пакет от мерки. Междувременно Фед намали основния лихвен процент. Европейската централна банка /ЕЦБ/ се очаква да направи същото в четвъртък. Международният валутен фонд /МВФ/ обяви готовност да отпусне кредити от общо 50 млрд. долара за държави, пострадали от вируса. От тях 10 млрд. долара ще са за най-бедните държави и с 0% лихва, посочва Кадиев.

Според него, България прави излишни пиар акции. Те включват пресконференции на Националния щаб, по няколко пъти на ден, както и създаване на имагинерни щабове в градове, без нито един болен.

Икономиката ни за пореден път е оставена да се оправя абсолютно сама. После ще се тръшкаме. Ето това отличава добрите правителства от слабите, казва политикът. От думите му може да се ориентирате къде сме ние.

В друг пост той прави сравнение за направеното от различни държави, при първите данни за коронавируса.  За съжаление, мисля, че в Европа и България разпространяването тепърва предстои. Тук сме много по-недисциплинирани и неспособни да вземем мерки. А те са очевидни – налагане на ограничения на придвижване, затваряне на граници, дезинфекция на превозни средства, вероятно строителство на нови болници. Ние тепърва почваме да шием облекла, които ще са готови след месец… Подценяването на опасността всъщност е най-голямата опасност, е изводът му.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук