Коронавирусът облагодетелства големите партии

… но да внимават да не ги „изметат“, защото кризата ражда „чудовища“, понякога

Коронавирусът облагодетелства големите партии. На пръв поглед, хипотезата изглежда неяснa, но нека си представим ден на вот в условията на пандемия…

Редовните парламентарни избори се очаква да се проведат в края на март месец 2021 г. Периодът е особен, защото твърде е възможно точно тогава да сме в условия на втора-трета грипна вълна, както стана в началните месеци на тази година. Впоследствие се появиха първите случаи на Covid-19 у нас… до днес, когато са регистрирани много.

Обичайният грип започва да настъпва към края на годината и върлува през януари и февруари. Почти е сигурно, че ще се смеси с коронавируса, който е нов, но вече – не съвсем. Стане ли така, мерките също ще се затегнат, пак ще откараме до пролетта, лятото… и със сигурност ще засегне парламентарния вот.

Първият проблем, който би се появил, е със съставите на Секционните избирателни комисии /СИК/. Твърде е възможно да няма достатъчно кандидати за тях, тъй като мнозина няма да се съгласят да стоят затворени цял ден в едно помещение, през което могат да преминат хората от цели квартали на определен град, в съответствие с обхвата на конкретната СИК. Да не говорим за последващото предаване на материалите и обработването им. Излишно е да подчертаваме суматохата, която  би настъпила с т. нар. карантинирани, контактни и дали всеки член трябва да си направи тест за заболяването…

Да предположим обаче, че някак си, успеят да съберат състави за секционните комисии. Идва темата за гласоподавателите и колко от тях ще отидат до урните. На всички избори се отчита ниска избирателна активност. В условията на пандемия, ако има такава, избирателите ще бъдат още по-малко. Сред причините – през изборните помещения може да са минали заразени с коронавирус, пипането на личните документи и бюлетините от представители на комисията, използването на една и съща химикалка и т. н.

Хипотезата е, че вот ще упражнят само твърдите и убедени поддръжници на партиите, корпоративно зависимите и подобни. Такива обаче имат само големите формации. С други думи, изпълнят ли се условията, както са описани, промяна на политическото статукво няма да има, защото много повече хора от предишни избори ще предпочетат да си останат вкъщи и да роптаят пред телевизора, че искат промяна, евентуално.

Машинното гласуване няма да реши проблема, защото пак ще се налага да отидеш до конкретно място. А и като знаем как стават нещата в България, накрая пак ще кажат, че няма достатъчно време, пари /и желание/ да има машини във всички секционни комисии. Електронното гласуване също едва ли ще бъде въведено /някога/… В скоби, да кажем за карантинираните, които няма да имат възможност да отидат и да гласуват, т. е. ще бъдат лишени от изборни права.

Може, пък, да решат да отложат изборите, „по демократично му“, заради здравето на хората. Как обаче ще решат въпроса с изтеклия мандат, стигне ли се дотам…?

Големите партии да не бързат да отварят шампанското. До изборите има достатъчно време да стане нещо необичайно, което да изкара много недоволни на улицата, независимо, че събиранията на едно място се очаква да бъдат забранени. Пример са протестите, след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд, което предизвика протести в САЩ и други части на света, в условията на пандемия. Така че големите партии да внимават да не ги „изметат“. Това не е изключено, защото понякога – кризата ражда „чудовища“, които могат още повече да я задълбочат, а защо не – тъкмо обратното.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук