Коронавирусът и настроенията в Рим. Впечатленията на една българка

По улиците е пълно с хора, и почти никой не носи маски. Хора от жълтата раса, сякаш – изчезнаха, казва Веска Георгиева

Броят на заразените с коронавирус в Северна Италия непрекъснато расте. Медиите ежечасно публикуват информации оттам и от други места, нагнетявайки положението, с основания или не дотам. Как вижда нещата през очите си, публикуваме впечатленията на една българка, която живее в Рим – димитровградчанката Веска Георгиева.

В Рим ежедневието е нормално, с изключение на първия ден, когато оповестиха ставащото в Северна Италия около коронавируса. Много хора побързаха да се презапасят с хранителни продукти. Направиха го от страх и за да сведат до възможен разумен минимум контактите с околния свят. Хората избягват обществения транспорт, а по улиците се увеличава трафикът от лични автомобили. В аптеките и магазините все още липсват ръкавици, спирт, дезинфектиращи гелове и подобни. Обещанието е да доставят такива тези дни, казва българката.

Интересното е, че почти никой не носи маски. Изключение правят отделни представители на жълтата раса, които сякаш – изчезнаха. Иначе, по улиците е пълно с хора. Те се поздравяват по обичайния за италианците начин – целувайки се по бузите или имитирайки целувки. Ще добавя, че никой не посещава китайски ресторанти.

В магазините, които обиколих по булевард „Маркони“, видях, че хората правят съвсем обикновени и делнични покупки. В един от обектите имаше малки празнини по рафтовете, но съм сигурна, че е въпрос на организация, а не на действителни липси. В другия имаше в изобилие доматен сок, фасул, консерви и риба тон. Паста и зехтин, без които италианецът не може, има в изобилие, разказва впечатления Георгиева, която изпрати и снимки.

Димитровградчанката допълва, че има и неприятни ситуации, макар и редки. В един от супермаркетите, например, клиенти налитат да бият филипинец, защото го помислили за китаец, както се вижда на видеото отдолу. Това може да е индикация, че има неприязън, но при бързото развитие и разпространение на коронавируса, такива изблици на нерви изглеждат нормални.

Rissa

Coronavirus, scambiano filippino per cinese: rissa al supermercato La situazione legata al Coronavirus sta sfuggendo letteralmente di mano

Публикувахте от Anna Maria Barbera Fanclub в Вторник, 25 февруари 2020 г.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук