Корнелия Нинова за свършеното през 7-те месеца във властта и сегашните приоритети

Само БСП от всички предлага бързо, конкретно и ефективно решение срещу инфлацията – таван на цените, за три месеца

контакти

Постигнатите от БСП резултати, като част от управляващата коалиция през 7-те месеца на последното редовно правителство, обобщи на среща снощи в Хасково лидерът на партията Корнелия Нинова. Направи го заедно със заместника си Атанас Зафиров, водач на листата на Коалиция „БСП за България“ за 29-ти изборен район – Хасково.

Нинова открои осигуряването на безплатни детски градини, безплатни учебници за учениците до 12 клас, амбиция за осигуряване на безплатни лекарства за децата до 14 години, увеличено майчинство и детски надбавки, необлагаем минимум за младите семейства, които работят и имат деца, увеличени ваучери за храна, увеличаване на пенсиите, замразяване цената на тока през зимата за домакинствата…, първо място в ЕС по промишлено производство, което подчерта тя, не е заради производство на оръжие, а в химическата промишленост, металургията, производството на резервни части и др. И всичко това след ковид пандемия, по време на война, енергийна криза, обедняване и неравенства, в сложна коалиция.

Това е част от свършеното за 7 месеца, но инфлацията изяде голяма част от това, което дадохме на българския народ. Затова трябва да продължим с политиката по увеличаване на доходите и стабилната икономика, подчерта Корнелия Нинова. И допълни, че сред основните приоритети са преизчисляване на всички пенсии със средноосигурителния доход от 2021 г., минималната заплата да продължи да бъде 50% от средната, майчинството да бъде колкото минималната заплата, подпомагане на майките-студентки, при раждане на първо дете – 600 лева, при второ – 1200 лева…

Инфлацията затиска всичко свършено, ще затисне и добрите ни намерения, ако не спрем ръста на цените. Само ние от целия политически спектър предлагаме бързо, конкретно и ефективно решение – таван на цените, за три месеца, временно. Всички други са против и казват, че не е пазарно, не е евроатлантическо. Може обаче във Франция, Испания, Португалия, Унгария, Гърция, Словакия, Черна гора, дори в Северна Македония. Как в половин Европа може, само в България не. Не било пазарно… Няма как в тази криза пазарът да се саморегулира. Вече държавите трябва да се намесят, за да помогнат. Затова предлагаме таван на цените, за три месеца, допълни Нинова.

Тя подчерта, че паралелно трябва да се изготви сериозна държавна стратегия за развитие на българското земеделие, като основната стъпка е възстановяването на разбитите поливни системи, за да има много повече наши плодове и зеленчуци. На следващо място –  изравняване на субсидиите на европейските земеделски производители с тези на българските. И още – оправяне на субсидиите в България, като по думите й, 2/3 от субсидиите се вземали от няколко големи т. нар. „зърнарски“ фирми, а занимаващите се плодове, зеленчуци, мляко и месо – много по-малко. БСП настоява да има и държавни борси, на които производителите да изнасят продукцията си директно, а не през прекупвачи. Това е нашето виждане да се справим с инфлацията, цените и да се увеличат доходите, коментира лидерът на БСП.

На БСП й отива да е водеща партия, уверен е водачът на листата Атанас Зафиров

Като изключим няколко месеца, през последните две години държавата се управлява от служебни кабинети, за които никой не е гласувал и не са избрани от народа. При липса на Парламент, те не дължат отговор никому за действията. На това безвремие трябва да бъде сложен край. Начинът е само един – висока избирателна активност и вот за партии и хора, които не само обещават, но и изпълняват с отговорност към цялото общество. В Коалиция „БСП за България“ доказахме, че можем да носим политическа отговорност, имаме политическа инициатива и заслужаваме доверие, защото изпълняваме обещанията си, заяви Атанас Зафиров.

Социалистите почетоха Деня на Тракия

Той акцентира, че тези избори са по-различни, защото я няма фигурата на спасителя и има шанс за сблъсък на политики, идеологии, програми, които са леви или десни. Вляво сме само ние, подчерта Зафиров и допълни, че както сега, така и през годините назад, са се правели ментета на леви формации, чиято цел е да уязвят БСП. Всеки глас за тях е глас на вятъра, предупреждава Атанас Зафиров.

Той продължи, че слоганът ДА! МОЖЕМ! показва изпълненото от БСП и предстоящото. Вторият фактор са хората, които довеждат нещата до реално изпълними. Водачът на листата обясни, че кандидатите имат смелост, за да са част от нея. Така е, защото Хасково е пример за завладяната държава, отстъпила от своите функции и ги е делегирала на частни и корпоративни интереси. Трета компонента е капчицата късмет да се падне номер 1 в листата. На БСП й отива да е номер 1, да е водеща партия, уверен е Атанас Зафиров.

Още няколко основни теми разгледаха социалистите на срещата в Хасково. Първата бе настояването да се потърси решение за траен мир в Украйна, неутралитет на България и никаква военна подкрепа от нейна страна. Няма да допуснем жива сила да замине за Украйна по какъвто и да е начин, заяви Корнелия Нинова, по повод появили се страхове сред населението на страната.

Джентър идеологията настъпва със страшна и невидима сила, предупреди председателят на БСП и подчерта за заплахата от т. нар. трети социален пол, извън мъж и жена, който по думите й, към момента имал 60 разновидности. Докато съм председател на БСП няма да пристъпим тези граници, обеща Корнелия Нинова.

Трябва да има редовно правителство, за да се решава важни въпроси, бе заявено на срещата. Стана ясно обаче, че веднага след изборите на 2 април ще се проведе  вътрешнопартийно допитване. Членовете на партията трябва да отговорят с кого БСП да води преговори за участие в управлението.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук