Концепцията „Типофотото“ разкриват творби на студенти в галерия „Петко Чурчулиев“

Художествена Галерия „Петко Чурчулиев” – Димитровград представя Типофото – изложба на катедра „Графичен дизайн“, към университета по изкуствата Мохоли-Над в Будапеща. Тя е по повод 125 години от рождението на унгарския художник, график, писател Ласло Мохоли-Над (1895 – 1946).

Откриването й бе снощи зала №1 на галерията, където ще остане около месец. Представяне направи уредникът на галерията Емилия Стоева, а за музикалното оформление се погрижи музикантът Димитър Русев.

На Запад Ласло Мохоли-Над е най-известният унгарски творец в изобразителното изкуство. Посветената на него типофото изложба „СЕ_ГА: Студии Мохоли-Над“, на студентите от катедрата по графичен дизайн към университета МОМЕ в Будапеща, показва актуалността на неговото изкуство и изключителното влияние, което творецът оказва и днес.

Изложбата, която подлага „Типофотото“ – трудът на Ласло Мохоли-Над на смислово и визуално преразглеждане, е създадена през 2014-2015 г. и включва творби на 19 студенти от Университета по изкуствата „Мохоли-Над“ (MOME). В нея ще откриете актуална интерпретация на концепцията за Типофото от студентите в катедрата, с ръководител доцент д-р Дора Бала.

Типофотото представлява органичната смес на две дисциплини – символизиращата миналото печатна типография и символизиращите бъдещето фотогенични рисунки, фотографията. Чрез това внушава комплексно мислене, което е вечно, което добре разбира миналото и го третира като ценност, и в същото време открито гледа в бъдещето и винаги се стреми да създава нещо ново и стойностно. Наред с това изразът „типофото“ сам по себе си извежда на преден план дигиталното бъдеще, говори и за съвременната визуална комуникация.

Мохоли-Над вярва, че победата на изкуството над света на техниката може да освободи човека. В изследванията си стига дотам да проучва ролята на сетивата – зрение и докосване в пространствената ориентация, съответно се занимава с прозрачността, конструкцията и материята… За него художествената творба е духовен процес, а не занаятчийска дейност, пише в книгата си „Баухаус“ Магдалена Дросте.

Изложбата се осъществява със съдействието на Институт Лист, Унгарския културен институт в София, Унгарското посолство и е в рамките на есенни музикални дни „Жул Леви“ 2021 г., Димитровград.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук