Контрабандни надуваеми лодки задържаха на Капитан Андреево

контакти

9 недекларирани надуваеми лодки и 3 механични помпи бяха задържани на ГКПП Капитан Андреево, при проверки, част от общите действия срещу контрабандата с участието на служители на Агенция „Митници“, Главна дирекция „Гранична полиция“, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и Национална агенция за приходите.

При един от случаите, на 2 май на пункта пристига лек автомобил с чужда регистрация, управляван от мъж с двойно гражданство – турско и шведско, който пътувал сам от Турция за Швеция. Митническите служители откриват в багажното отделение на колата 5 големи пакета, в които са поставени надуваеми гумени лодки, с размери 3 на 8 метра.

Другият случай е от 21 април, когато е извършена проверка на товарен микробус, пътуващ от Турция за Нидерландия, с водач – български гражданин. Митничарите откриват една надуваема лодка в товарното помещение, укрита сред друга стока.

Няколко дни преди това, на 17 април е извършена проверка на автобус с турска регистрация, влизащ в страната от Турция. В багажното отделение са намерени укрити пакети с три надуваеми лодки и три механични помпи за тях. Установено е, че недекларираната стока е собственост на шофьора на автобуса – турски гражданин.

На нарушителите са съставени актове по Закона за митниците, за опит да бъдат пренесени стоки през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи.

В периода на засилен контрол на ГКПП Капитан Андреево, обратно в Турция са върнати и 2 надуваеми лодки и 6 двигателя, които  са били надлежно декларирани, но не са отговаряли на въведените национални разпоредби, които регулират вноса на тези стоки.

От Агенция Митници уточняват, че т. нар. „малки лодки“ са свързани до голяма степен с нелегалната миграция. През последните години британските власти отчитат, че предпочитан начин за нелегален превоз на мигранти от Европейския съюз към Великобритания през Ламанша е чрез използването на такъв тип „малки“ надуваеми лодки, които са предвидени за десетина пасажери, но с тях действително се превозват десетки мигранти наведнъж. Престъпните групи, организиращи трафика, купуват евтини, но и некачествени лодки, произведени извън Европейския съюз, които често не отговарят на стандартите за безопасност.

В отговор на проблема, българските митнически и гранични власти предприеха засилен контрол, като и чрез правомощията на директора на Агенция „Митници“ беше издадена заповед за ограничаване на входните точки, през които е разрешено да се извършва внос на такива лодки. По този начин бяха прекъснати най-честите маршрути за легални доставки, а при опит за контрабанден внос лодките се задържат.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук