Константинопол става Истанбул преди 88 години

Константинопол, който 16 века носел това име, става Истанбул преди точно 88 години. Именуван е така официално от турските власти на 28 март 1930 г.

През вековете градът, където Изтокът и Западът се срещат, се наричал от хората по различни начини, като например – Цариград. Смята се, че първото му име е Византион, основан от гръцки колонисти през 667 г. пр. н. е. Според други сведения, градът има по-ранна история, свързана с тракийско селище.

Най-известен градът остава с името си Константинопол, наречен на римския император Константин I Велики, избрал го за място на новата си столица, в противовес на старата – Рим. Строежът започва през 324 г. и през 330 г. е завършен градът на Константин, наричан Новия Рим. Носи това име до 1930 г., като столица на Римската империя, Византия, Латинската империя и Османската империя.

В началото на 5 век Константинопол е обграден с втора стена и се превръща в най-добре укрепения град в тогавашния свят. В същото време процъфтяват занаятите, търговията и изкуството. Няколко опита да го завладее прави българският цар Симеон I Велики /управлявал от 893 до 927 г./, но не успява. Това правят кръстоносците от четвъртия кръстоносен поход през 1204 г., които трябвало да върнат християнската власт по т. нар. Свети земи. Константинопол обаче им се сторил по-апетитен и го подложили на разграбване. Така започва живота си Латинската империя, до 1261 г., когато Византия е възстановена, но съвсем отслабена.

Дълго време Константинопол съществува като град-държава, заобиколен от Османската империя. Навлизането на огнестрелните оръжия на въоръжение обричат този велик град. Благодарение на топовете и османското числено превъзходство, както и на прехвърлянето на част от османският флот през сушата в охраняваното пристанище „Златния рог“ на Константинопол, през юли 1453 г. градът е превзет. Последният византийски император Константин XI Палеолог загива в пожарищата, сражавайки се наред с обикновените войници. Разпознават тялото му само по пурпурните императорски ботуши…

На 30 май 1453 г., в 8 часа сутринта, Мехмед II, получил прозвището „Завоевателя“, влиза в града и се моли за първи път в църквата „Света София“, след което по традиция следва тя да бъде превърната в джамия. Последвали зверства и разрушения, прекратени след няколко дни, тъй като султанът решил на това място да премести столицата си. Основателят на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк мести столицата в Анкара през 1923 г.

Днес Истанбул е многомилионен град, с площ от 5343 кв. км. Разположен е около Босфора, през когото минават едни от най-натоварените пътища в света. Търговският му и исторически център се намира в Европа, а една трета от населението му живее в Азия.

Защо турците решават да сменят името? Според една от версиите, много хора го наричали просто – Градът. Останалите форми, в исторически план, допълвали смисъла – полисът/градът на Константин, например. За да отпаднат двусмислиците, се решава Константинопол да стане Истанбул. Смята се, че думата Istanbul има гръцки произход, от фраза, която вероятно се чете като „ис тин поли”, което означава „в града” или „към града”, както разговорно се нарича мега-полисът.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. Името на Истанбул няма нищо общо с истин поли, нито е за да се премахнат двусмислиците, това му е много старо име , вероятно отпреди Константинопол. Български лагер/ стан/ бивак означава.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук