Консенсус за разпределянето на 744 места в секционните комисии в Димитровград

Представителите на партиите и коалициите в 46-ото Народно събрание стигнаха до консенсус за разпределението на състава на Секционните избирателни комисии (СИК), във връзка с произвеждането на избори за президент и вицепрезидент и за народни представители, насрочени за 14 ноември тази година.

На проведените днес консултации кметът на Димитровград Иво Димов и секретарят Венета Колева запознаха представителите на политическите формации с предложението за формиране на СИК. На територията на община Димитровград броят на избирателните секции е 90.

744 ще са членовете на СИК в община Димитровград в предстоящия на 14 ноември вот за 47-ото Народно събрание. Най-много – 181 места в тях ще има партия „Има такъв народ“, следвана от коалиция „ГЕРБ-СДС“ с 175 места, коалиция „БСП за България“ със 106 места. Коалиция „Демократична България – Обединение“ ще имат 101 представители, партия ДПС са с 91 представители и коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ ще разполагат с 90 места в секционните комисии.

Местата в ръководствата на СИК и местата за членовете се разпределят съобразно методически указания на Централната избирателна комисия (ЦИК). Представителите на една партия или коалиция не могат да имат мнозинство в СИК. Председателят, заместник-председателят и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.

Съгласно решение на Районната избирателна комисия (РИК) – Хасково в община Димитровград 57 избирателни секции ще бъдат с по 9 члена и 33 избирателни секции с по 7 члена.

Партиите и коалициите приеха направеното предложение от кмета на общината разпределението състава на ръководствата на СИК да е както следва:Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук