Компютърният вирус Wannacry удари фирма в Кърджали

контакти

Компютърният вирус Wannacry, който зарази стотици хиляди компютри, е открит и в Кърджали. Блокиран е компютър на голяма местна фирма, съобщи ай ти специалистът Емил Райнис, цитиран от БНР. Все още не е известен мащабът на разпространението в Кърджали, но се предполага, че е голям.

Криптовирусът не се задейства веднага след заразяването. Много често изчаква и се активизира в предварително зададен ден и час. Размерът на пораженията в Кърджали ще стане ясен най-рано след седмица.

Поразената от вируса фирма съхранявала информация, трупана през последната година, казва Райнис пред „24 часа“. Криптирани са всички документи, съхранявани на компютъра. Освен информацията, вирусът засегнал и част от приложенията.

Моят съвет към фирмата беше да не плащат за декриптирането на информацията. Не знам какво ще решат, казва ай ти специалистът.

Според него, най-сигурният начин за защита от Wannacry е информацията да се архивира поне веднъж седмично и да се прехвърля на външен харддиск. Подобни препоръки отправи и специалистът по дигитална сигурност Ясен Танев, както писахме преди два дни. Тогава стана ясно, че вирусът е заразил компютри в София и Варна.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук