Компютърните рекетьори влязоха и в България. Внимавайте!

контакти

Вирусът WannaCry предизвика сериозни поражения в световен мащаб, а от днес компютърните рекетьори влязоха и в България, заразявайки машини в София и Варна. Вирусът се изразява в кибер изнудване, срещу откуп, заради това, че сме небрежни, обясни пред БТВ специалистът по дигитална сигурност Ясен Танев.

WannaCry е подобрена версия на изтеклите от Националната агенция за сигурност на САЩ инструменти за проникване в частни корпоративни компютри. Базира се на пробив в операционна система от миналата година. Използвайки тази слабост, плюс липсата на цифрова хигиена и безхаберието на потребителите, вирусът се доставя през имейл или директно през заразен компютър, който се вижда в интернет. Интересното е, че след като започне да криптира и да отнема достъпа до важните за вас файлове, едновременно стартира и втора инстанция на вируса. Започва да търси места в мрежата и в които да инсталира и продължи заразата. Така че, това е „криптовирус“ и „червей“ едновременно, обясни Ясен Танев.

Това е вирус, направен за пари. Прави недостъпни,като криптира с много сложен ключ, документи, снимки, видео, бази данни. Сами не може да ги разархивирате и ви предлагат да платите откуп. Предлагаме на потребителите да архивират данните си редовно. Това означава, че дори да ги загубят, ако станат инфектирани, ще могат да ги възстановят и няма да платят откуп, с който няма да подкрепят кибертерористите, посочи Танев.

Според него, за плащането не се използват реални пари, а т. нар. боткойн, т. е. криптовалута. Съществува начин на разплащане в интернет, за който не се знае кой превежда парите и кой получава биткойните. С други думи, откупите в интернет, за киберпрестъпление, се плащат с биткойни.

Ще е ценно за нас, ако получим обратна връзка от хората със заразени компютри, за да видим точно какъв е вирусът, който идва в България. Начинът, по който го доставят, е различен. Прилагат все повече и повече вируси, написани на правилен български език, правилно адресирани, с подвеждащо съдържание. За предпазване, първото и на-важно нещо е да архивирате данните си своевременно. Не смятам, че допълнителни софтуери биха могли да ви спасят. Единствено може да ви спаси развиването на цифровата хигиена. Както в реалния живот – внимавате къде стъпвате, къде минавате, с кой комуникирате, какво слагате в устата си. Така трябва да живеете и дигитално, каза компютърният спец.

По думите му, ако архивирате и пазите версии и архиви на три места, едно от които офлайн, шансът да загубите данните си е минимален.

Втората вълна вече започна. Интересно е, че по време на нея, след като бе намерен начин да се спре вируса и беше спрян след първата вълна, се включи мрежа, атакуваща ключа за изключване, така, че той не функционираше известно време, с което подкрепи развитието на WannaCry, допълни Ясен Танев. Посочи сайта safer.bg, на който са дадени съвети и препоръки към потребителите.

Къде има заразени компютри – вижте на глобалната карта.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук