Компютъризирана система за наблюдение на питейната вода изграждат в Димитровград

Разработката се реализира, в партньорство със солунската община Ореокастро

контакти

Напълно компютъризирана моноторингова система за наблюдение параметрите на питейната вода ще бъде изградена на територията на Димитровград. Това ще стане възможно по нов проект по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Гърция 2014 -2020. Разработката ще реализира Община Димитровград, в партньорство със солунската община Ореокастро, информират от администрацията.

„Прилагане на иновативни техники за подобряване на качеството на питейната вода в градските зони – „Aqua-lity”, е името на проекта. Стойността му, в частта, която ще се изпълнява на територията на община Димитровград, е 600 000 лв.

Системата ще известява при нарушаване показателите на водата, в съответствие с изпълнението изискванията на Европейската Рамкова Директива за водите 2000/60. Проектът предвижда изграждане и оборудване на специализирани телеметрични станции с многоканални контролери. В реално време те ще следят и измерват pH, ORP (окислително редукционен потенциал), температура, дебит, налягане, свободен (остатъчен) хлор и потока на водата през измервателната клетка. Станциите ще бъдат ситуирани в основния резервоар и на четири предварително дефинирани, след обстойно проучване и анализ точки. Данните ще бъдат предавани и следени в диспечерския център на оператора, отговорен за водоснабдяването на града с питейна вода.

Основната цел е да се подобри качеството на питейната вода и да се намалят рисковете от заболявания. Това ще бъде постигнато с помощта на въвеждане на иновативна система за ранно предупреждаване при повишаване на нивата на замърсеност и пречистващи системи, уточняват от Общината.

Предпроектните проучвания показват, че основен източник на замърсяване на питейната вода в България са промишлените предприятия и градските отпадни води. Затова в проекта е заложено проучване и географиране на местата с негативно въздействие върху околната среда. На тази база ще се направят аргументирани предложения и мерки, за ограничаване на негативното въздействие.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук