КОМПЮТРИТЕ ОТСТЪПВАТ: 70 НА СТО ПРЕДПОЧИТАТ ТЕЛЕФОНИ ЗА ИНТЕРНЕТ

контакти

[quote]36,5 ОТ ДОМАКИНСТВАТА ВСЕ ОЩЕ НЕ СА ОНЛАЙН[/quote]

Над 70 на сто от хората предпочитат телефоните си, за да проверят нещо в интернет в домашни условия, сочи изследване на Националния статистически институт /НСИ/. Компютри и лаптопи отстъпват по този показател. Мнозина споделят, че е много по-лесно и бързо да използват мобилните си устройства, за проверки онлайн, когато са вкъщи. Същата е тенденцията и извън дома или работното място.

Според изследването, през 2016 г. 63,5% от домакинствата в България имат достъп до интернет, което е ръст от 4,4 пункта, спрямо предходната година. Въпреки динамичното развитие на информационните технологии в България, 36,5% от домакинствата все още нямат такъв в домовете си. Близо половината от тях посочват като основна причина липсата на знания и умения за работа с интернет. Други смятат, че нямат нужда от него, а трети казват, че им е скъпо.

Близо 60 на сто от запитаните, на възраст от 16 до 74 години, отговарят, че използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично. Очаквано, най-активни са потребителите, на възраст между 16 и 24 години. С увеличаване на възрастта, желанието и необходимостта за присъствие в глобалната мрежа намаляват. Едва 13% от хората, на възраст между 65 и 74 години сърфират редовно. Влияние оказват също образованието и трудовият статус.

Редовните потребители използват интернет, най-често, за комуникация. Следва делът на сърфиращите за забавление. Най-нисък е делът на потребителите, използващи интернет за творчество – качване на собствено съдържание, създаване на сайт или блог.

През 2016 г. 18,4% от лицата използват мрежата за взаимодействие с институции. Пазаруващите онлайн са 16,6%, се казва в изследването на НСИ.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук