Комплекс за минифутбол ще изграждат до стадион „Миньор“. Чакат средства от ФИФА

Функционален комплекс за минифутбол по всяка вероятност ще бъде изграден скоро, в близост до стадион „Миньор“ в Димитровград. По този въпрос се прави предложение за допълнение на програмата за управление и разпореждане с общинска собственост. Предстои да се учреди право на строеж за две игрища, се посочва в информацията. По предварителна такава, дейностите ще стартират следващата година.

Идеята е да се направи комплекс с две футболни игрища от западната страна на стадиона. Предвидени са трибуни, осветление, заграждения, изкуствена настилка, съблекални… Ще се прави по програма на световната футболна асоциация ФИФА. Водих разговори с президента на Българския футболен съюз /БФС/ Борислав Михайлов, за да уточним принципно нещата. На този етап, няма пречки за изграждането, коментира кметът на Димитровград Иво Димов. Той уточни, че такива площадки ще има само в още три града.

Към момента се подготвя заснемане на терена. Следва изпращане до компетентните органи и одобрение от ФИФА, която осигурява средствата и ги предоставя на БФС. Общата стойност на проекта е около 350 хил. лева без ДДС.

Начинанието става възможно след промени в Закона за физическото възпитание и спорта, чийто вносител съм от времето, когато бях народен представител. С тях се дава възможност върху терени публична държавна и общинска собственост да бъдат изграждани спортни обекти и съоръжения. Такива, след 20 години, остават владение на собственика на терена – държава или община. С тези промени от 2011 г. БФС успя да изгради новата и модерна национална спортна база в „Бояна“. Сега Димитровград има възможност да се възползва от промените и да изгради комплекса. Той ще бъде под управлението на БФС. Нашите формации, младежи, деца също ще могат да го ползват. Ще има и свободен достъп, обясни Иво Димов.

Припомняме, че в Димитровград вече бе изградено подобно игрище за минифутбол, до стадион „Раковски“. Това стана през 2011 г., по програма „Хеттрик“, отново в партньорство между БФС и Община Димитровград.

Идеята е от доста време да направим подобен комплекс и на стадион „Миньор“. Така живеещите и в тази част от града ще могат да го ползват. Ще се помисли също за транспортен достъп – паркинг и други комуникации. Досега нямаше отворена врата за подобно финансиране. Явно, сега БФС получи уверение от ФИФА, че може да се ангажира с подобен тип проекти, подчерта градоначалникът.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук