Компенсация за данъка на такситата иска Община Димитровград от Държавата

Община Димитровград ще поиска за всеки таксиметров автомобил на територията й Държавата да отделя по 50 лева от централния бюджет, като компенсация при заплащането на годишния данък. Това бе решено от Общинския съвет, по предложение на кмета Иво Димов.

Причината е удължаването на срока на извънредната епидемична обстановка и продължаващите ограничения, които водят до намаляване на клиентите и приходите.

Според Закона за местните данъци и такси, годишният данък върху таксиметровия превоз е от 300 до 1000 лева, но не по-малко от 300.

В общинската наредба е записано, че данъкът в Димитровград е 350 лева. За изтичащата година таксиметровите шофьори са заплащали по 300 лева, като останалите 50 са доплащани от държавата, за всяко такси. Искането е така да бъде и за следващата 2022 г.

Съобразно това, ОбС взе предварително решение данъкът да продължи да е 300 лева, като минимален годишен размер. А разликата до пълния размер да бъде поета от държавния бюджет, чрез целева субсидия за компенсиране на бюджета на община Димитровград.

Предстои да бъде отправено искане до министъра на транспорта, за компенсация от държавния бюджет. Тя ще е определена въз основа на броя на автомобилите, за които е издадено разрешение за извършване на таксиметров превоз през 2022 г., умножавайки по 50 лева.

Ако компенсацията не бъде получена в 6-месечен срок, таксиметровите шофьори ще трябва да направят доплащане от по 50 лева до края на 2022 г.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук