КОМИТЕТ ОТЧИТА НАПРАВЕНОТО ЗА ПАМЕТНИКА НА 10–И РОДОПСКИ ПОЛК

Десети родопски пехотен полк
контакти

Направеното до момента и бъдещите стъпки за възстановяване на паметника на Десети пехотен родопски полк ще каже пред журналисти инициативният комитет. Срещата ще се състои на 11 март в 13:30 часа в Областна администрация. Паметникът се намира в района на старите казарми по ул. „Булаир“ в Хасково. През януари започна разчистване на терена. Идеята е монументът да бъде реставриран, а пространството около него облагородено. Така ще се създаде знаков за историята на бойната слава в региона мемориал. Общата площ ще е 14 дка.

Паметникът е построен през 20-те години на миналия век със средства на служещите в него и техните роднини. Смятан е за най-старият войнишки монумент в България. През последните десет години съдбата му е незавидна. За юбилея от Балканските войни обаче, министерството на отбраната, областната администрация и инициативният комитет взеха решение за неговото възстановяване.

ИСТОРИЯТА

Десети пехотен родопски полк е формиран през 1885 г. в Хасково, след примирието от Сръбско-българската война. Тогава се е именувал 3-ти пехотен Шейновски полк. В състава му влизат 10-а хасковска дружина, 6-та и 8-ма пловдивска резервна дружина, 4-та пещерска дружина.

Взел е участие в Балканската (1912-1913 г.), Междусъюзническата (1913 г.), Първата световна (1915-1918 г.) и Втората световна война (1941-1945 г.). При превземането на одринската крепост, първи тръгва в атака срещу форта „Айджиолу”. Превзема го в 1:50 часа на 13 март и с това разкъсва считаната за непробиваема до момента отбранителна линия. В атаката на Одрин загиват 129 души от полка, а 65 умират по-късно от рани и болести. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук