Комисия предложи палестинския поет Хайри Хамдан за Международната награда „Пеньо Пенев“, Пламен Дойнов за Националната

контакти

Комисия, определена със заповед на Кмета на община Димитровград Иво Димов, излъчи днес номинациите за Международната и Националната награда в поетичния конкурс „Пеньо Пенев“. За да станат окончателни обаче, те ще бъдат гласувани на заседание на Общинския съвет.

Председател на 7-членното жури бе проф. д-р Анелия Личева, преподавател в катедра „Теория на литературата“ в Софийския университет „Кл. Охридски“, а членове – писателят Захари Карабашлиев, колежката му по перо Теодора Димова, директорът на дирекция „Европейски и национални програми и проекти, хуманитарни дейности“ в Община Димитровград Диана Дончева, директорът на Градска библиотека „П. Пенев“ Валентина Терзиева, дългогодишният главен уредник на Дом музей „П. Пенев“ Живка Шишкова и преподавателят по литература Катя Атанасова.

Пламен Дойнов

Предложението на комисията е носител на Националната литературна награда в изданието на конкурса за 2022 година да бъде поетът, драматург и изследовател, ректор на Нов български университет – проф. Пламен Дойнов, творец  с изразена гражданска позиция и завидна творческа биография. Автор на стихосбирки и книги, някои издавани и в европейски страни, носител на престижни награди за поезия и драматургия.

Хайри Хамдан

Палестинският поет, белетрист и преводач Хайри Хамдан е номинацията за Международната награда, обяви на пресконференция, след заседанието, председателят на комисията проф. д-р Анелия Личева.

Хамдан е живял и творил в България през 80-е години. Превежда произведения на наши автори на арабски език, съставител е на антологии на български поети и писатели, издадени в арабски страни.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук