КОМЕТАТА ИСОН – ВИДИМА РАНО СУТРИН ПРИ ЧИСТ ХОРИЗОНТ

Кометата Исон може да видим рано сутрин на югоизток от Димитровград, непосредствено преди изгрева на слънцето. Тя обаче е много слаба и почти не може да се види с невъоръжено око. От няколко дни я наблюдаваме. Това става в часовия диапазон от 5 до 6 часа. Трябва обаче хоризонтът да бъде чист, тъй като много бързо се скрива, съобщи директорът на Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“.

По думите му космическият обект в момента се приближава към слънцето. В ранните часове хората не могат да посетят НАОП „Джордано Бруно“, тъй като няма кой да ги посрещне. Ако обаче мераклиите застанат на удачно място, могат да видят Исон с помощта на бинокъл, например. Траекторията сочи, че кометата ще заобиколи слънцето и през декември отново ще бъде видима. Надявам се тогава да имаме възможност да я наблюдаваме по-ясно, допълни Кокотанеков.

Исон бе открита през есента на миналата година. Кометата е с диаметър около 10 км, а опашката и е дълга над 2 млн. км. Най-близо до слънцето ще бъде на 28 ноември, по данни на Нова тв.

[box_info]Компютърен сервиз и наблюдение от ВЕДИА-Х ЕООД – Димитровград – www.vedia-x.eu[/box_info] 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук