КОМАНДИР ОТ КАНДАХАР: АФГАНИСТАНЦИТЕ НИ СМЯТАТ ЗА БРАТЯ

Повечето афганистанци ни смятат за братя, особено тези, които са учили. Те са чували, че прабългарите са минавали и тръгвали от техните земи. Това заяви капитан Христо Василев, от военно подразделени 52 740 в Хасково, по време на откриването на изложба с военни фотоси в Димитровград.

Капитан Василев бе командир на взвод по охраната на един от Контролно-пропускателните пунктове /КПП/ на летището в град Кандахар в Афганистан. Той е част от завърналия се наскоро в Хасково 29-и контингент на въоръжените сили, участвали в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Южноазиатската държава.

Капитан Василев е участвал в още две задгранични мисии. В Босна през 2009 г. е бил командир на рота. Такъв е бил и през 2012 г., отново в Афганистан, в Кабул.

При последната мисия в Кандахар частта на командира отговаряла за охрана на вътрешния периметър на летището. Изкарват на служба там над 6 месеца, контролирайки пропускателния режим на едно от КПП-та.

Беше напрегнато, но и нормално, за щастие. По наше време не се случиха кой знае какви работи. Нещата там не са спокойни. 24 часа сме под напрежение, защото не се знае какво може да се случи и кога. Имаше и извънредни ситуации, но бяха нормални за обстановката. Например, проверявали сме автомобили и сме хващали неща, които не трябва да се вкарват в базата. Общо взето – рутина, коментира военният.

Той припомни, че преди няколко дни, на 8 декември, възникна престрелка между талибаните и силите за сигурност в Кандахар. Български военни бяха далеч от мястото на нападението. По-рано, пък, кола-бомба избухна пред полицейския участък в Кабул.

Проблеми създават противостоящите сили, несъгласни с режима в момента. За щастие, докато бяхме в Кандахар, с такива не сме се сблъсквали, коментира командир Василев. Той заяви още, че ако има поставена задача от висшестоящите, готов е пак да замине на мисия зад граница.

olea-625-50 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук