Колко щеше да струва водата, ако ВиК не бе в ликвидация, питат в ОбС – Димитровград

контакти

Може да се направи анализ и преценка какво би станало, ако ВиК – Димитровград би съществувало при актуалните цени на водата, какъв щеше да бъде финансовият му резултат или каква щеше да бъде цената на водата, ако не ни бяха принудили да ликвидираме нашето ВиК към настоящия момент, отправи питания на днешното заседание на Местния парламент общинският съветник Николай Янев.

Причина за изказването му бе допускането, че е възможно да се потърсят пропуснати ползи и нанесени вреди на димитровградското ВиК, след действия на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Янев направи ретроспекция, че след 2016 г., когато се взема принципно решение за влизане на ВиК – Димитровград в Асоциация по ВиК – Хасково, започват системни откази на КЕВР да разглежда бизнес плана на димитровградското ВиК, респективно, да коригира цените, които биха изкарали Водното дружество от тежкото състояние, в което изпада след няколко години, а именно в неплатежоспособност и в ликвидация, в каквато е в момента.

По думите му, лъжовна се е оказала постановката на държавата, че общинските ВиК дружества трябва да влизат в асоциациите задължително, за да могат да ползват европейско финансиране. Оказа се, че няма нищо такова, че това е вътрешна политика на България и на ресорните министерства за това насилствено вкарване в асоциациите, подчерта Янев на заседанието.

Той настоя да се направи проверка на преписките с КЕВР, предвид, че мотивираният отказ на регулатора да разглеждат бизнес плановете, респективно цените, което в крайна сметка повлия за изпадане в неплатежоспособност. Според него, КЕВР се позовава, че ВиК – Димитровград няма обособена територия. От друга страна, обаче, областният управител казва, че ОбС трябва да гласува, за да се откаже от обособената си територия.

Ако се докаже, че ние сме имали обособена територия, можем по съдебен път да си търсим пропуснати ползи и нанесени вреди на ВиК, категоричен бе общинският съветник. Настоявам и в новия закон за водите да се заложи императивна възможност, ако ВиК асоциациите не могат да извършват качествено услугата, ако я оскъпяват…, да имат общините възможност да излизат от тях и да има възможност за общински ВиК дружества, продължи Николай Янев.

С 31 гласа „за“, без против и въздържали се, Общинският съвет прие да се извърши проверка законосъобразни и целесъобразни ли са били отказите на КЕВР след 2016 г., както и съпътстващи предложения. Повече за тях – в точка 25 от дневния ред от февруарското заседание на Общински съвет – Димитровград.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук