Колко тона храна се изхвърля в България на година?

контакти

Количеството храна, което се изхвърля в България годишно на глава от населението, е около 90 килограма, показва проучване на Европейската комисия, предава БНР. Това е малко под средното ниво в ЕС, което през миналата година е близо 130 килограма на човек.

По данни от текущата демографска статистика, населението на страната в края на 2022 г. е 6 447 710 души. Така че всеки може да сметне колко тона общо се изхвърлят на годишна база. Разбира се, количествата варират при всеки един човек, но е ясно, че проблемът е достатъчно сериозен и то в глобален мащаб.

Първенец по показателя е Кипър, където генерираните хранителни отпадъци на човек са близо 400 килограма. В челото на тази класация са още Дания и съседна Гърция.

Изхвърлянето на храна е глобален проблем, който оказва силно негативно влияние както върху околната среда, така и върху джоба на всеки потребител. Генерираните финансови загуби в Европа възлизат на милиарди евро, а по данни на Евростат от миналата година, средното количество храна, която се изхвърля в Европейския съюз е 127 килограма годишно на глава от населението.

Според експерта по здравословно хранене Ники Суков една от причините за разхищението е, че купуваме повече, отколкото ще консумираме. Хората не тръгват с идеята какво да купят, а стават жертва на маркетингов трик  и купуват, не защото им трябва, а защото евтино и на промоция, посочи той.

От две години у нас има мобилно приложение, благодарение, на което продуктите от хранителни магазини и заведения, с изтичащ срок на годност, отиват при потребителите вместо в кофата за боклук.

Платформата спасява храната, като се предлага с 40% намаление, разказа създателката Джейн Димитрова, се казва в репортажа на Иван Барбов.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук