Колко ток изхарчи българинът по Коледа. Кога бе пикът?

контакти

Колко ток изхарчи българинът по Коледа? Кога бе пикът? Отговорите дават от EVN.

Оперативните данни показват, че в периода 23 декември – 27 декември 2023 г. клиентите, присъединени към мрежата на електроразпределителното дружество, са консумирали общо 134 804 MWh (мегаватчаса) електроенергия. Тези данни са по-ниски от стойностите за същия период на 2022 г., когато са консумирани 141 056  MWh.

Върховият товар по електроразпределителната мрежа през посочените дни е регистриран на 23 декември 2023 г., когато е достигнал 1 573 MW (мегавата).

Посочените оперативни данни не могат да се отнесат автоматично към конкретен случай, тъй като консумацията при всеки клиент е индивидуална.

ЕVN България напомня, че традиционно месец декември се характеризира с повишена консумация на електроенергия спрямо ноември. Тази тенденция е по-изразена по време на коледните и новогодишни празнични и почивни дни. Компанията информира отново, че през зимата важно значение за консумацията на електроенергия и от там за размера на фактурите имат редица фактори:

  • индивидуален режим и интензивност на потребление при всеки клиент/всяко домакинство;
  • използва ли се в имота електроенергия за отопление;
  • външна температура: понижението на външната температура с 1 °C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%;
  • брой помещения в жилището, които се отопляват;
  • състояние на жилищната сграда/имот – налице ли са енергийноефективни мерки;
  • вид и брой на използваните електроуреди и техният клас на енергийна ефективност.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук