Колко Македонии има?

Колко Македонии има? На този въпрос отговори историкът Наум Кайчев – заместник-съпредседател на комисията по исторически и образователни въпроси, между България и Република Северна Македония (РСМ). В разговора, в студиото на bTV, участва и журналистът Георги Милков. Той бе свързан със срещата, преди дни в Скопие, между новоизбраните премиери на РСМ Димитър Ковачевски и на България Кирил Петков.

Според Кайчев, срещата бе породена от желание за обновление. От друга страна, отпадна един от въпросите, които стоят между България и РСМ – въпросът за наименованието на нашата Югозападна съседка.

В резултат на изпращането на македонска нота до ООН, която обозначава отказа от териториални претенции, България е приела да използва краткото име “Северна Македония” като равностойно на дългото име “Република Северна Македония”. За двамата лидери това е голяма стъпка към новите двустранните отношения и води към по-голямо сътрудничество между двете държави, съобщиха във вторник от Министерски съвет.

Това не е просто съгласие, че Северна Македония е достатъчно за тази държава, а и съгласие от страна на нашите съседи, че Македония не е само Северна Македония. С Гърция се съгласиха, че има друга Македония – Южна Македония – гръцка Македония в Гърция, след Преспанското споразумение. Сега с този акт фактически се констатира, че има и друга – българска Македония – Пиринска Македония. С други думи, има реално три Македонии – Пиринска в България, Южна в Гърция и една трета – държавата Северна Македония. Това вече е констатирано реално между трите държави. Така че не трябва да мислим за България и Македония като някакви опозиции, напротив, всъщност Македония е една географска област, която се състои реално от три различни Македонии, поясни Наум Кайчев.

Нещо, което и досега си знаехме, констатира журналистът Георги Милков. Въпросът е, че сега се констатира по някакъв официален начин с тези ноти в ООН, обясни историкът.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук