КОЛКО ДА Е СТАРТОВАТА ЗАПЛАТА НА МЛАД СПЕЦИАЛИСТ?

Стартова заплата
контакти

Колко да е стартовата заплата на млад специалист с висше образование е въпрос, на който за съжаление, точен, обобщен отговор не може, а и не трябва. Пазарът е този, който определя стартовото заплащане и много често то се различава в различните сфери на икономиката: например висшист, завършил педагогика, започнал професионалния си път като учител, не може да очаква 1500 лв., при положение, че средното заплащане в сферата, и то на опитен учител, е 800 лв. На другия край на спектъра са току-що завършилите, например, компютърни науки. Те вече могат да очакват стартово заплащане над 1000 лв.

Освен разграничение по икономически сектори, стартовото заплащане зависи и от големината и собствеността на компанията, в която съответният човек работи. Данните показват, че колкото е по-голяма една фирма, толкова по-голямо възнаграждение може да се очаква при започване на работа в нея. По-високо възнаграждение може да се очаква и ако собствеността на компанията е чужда или изнася своето производство извън страната. Типичен пример са кол-центровете, където стартовите заплати значително надвишават средната за страната. Така че ако въпросът е само: Къде мога да получа по-високо стартово заплащане? Трябва да се търсят международни компании, работещи с български и международни клиенти.

Интересна дискусия и още по-интересни отговори на този въпрос се наблюдават в социалните мрежи. Някои твърдят, че щом е млад и стартира, първите три месеца не бива да му се плаща …. или че заплата от около 600 лв. не е обидна. Освен това още  първото тримесечие може да се увеличи или намали в зависимост от постигнатите резултати. На другия край са коментарите, които твърдят, че стартовата заплата трябва да е минимум 1500, дори 2000 лв. Разбира се, има и очаквания за възнаграждение от 900-1000 лв. Други добавят, че в големите европейски фирми, заплатите за младши специалисти се дават в интервал. Заплащането зависи от академичната институция, от която избраният кандидат има диплома.

Важно е да се отбележи, че в наши дни само завършено висше образование не осигурява висока стартова заплата. Преминати стажове, участие в различни обучения извън академичната програма, членуване в бизнес или социални организации, участие в проекти или дори в т.нар. студентски бригади отвъд океана доказват активността на младия специалист и готовността му да приема нови предизвикателства, което от своя страна може да увеличи стартовото заплащане.

CV

Т. нар. „extracurricular activities” стават все по-важна част от всяко CV, които отличават кандидата от останалите. Накратко, активността трябва да е част от образованието. Владеенето на чужди езици – също. Данните на НСИ показват, че който владее чужди езици, получава по-високо заплащане. Започването на работа всъщност е чисто и просто продаване на труд и лично време за определен период в месеца. Колкото по-ценна е продаваната стока, толкова по-високо заплащане може да бъде поискано за нея.

ИНТЕРИЗВЕСТНИКПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук