Колко българи гласуваха в Северна Македония?

Пет секции са били разкрити за гласуване на българи в Северна Македония на парламентарните избори, по данни на Централната избирателна комисия (ЦИК). Те са били в Битоля, Охрид, Скопие, Струмица и Щип. 718 е общият брой на избиратели в списъците, от които са гласували 510.

Най-много гласове получава ВМРО – 216. Следват: ГЕРБ – 100, „Демократична България“ – 52, „Има такъв народ“ – 18, БСП – 15 и др. 6 от гласувалите не са подкрепили никого, както може да се види в данните на ЦИК за резултатите извън страната.

Интересно е, че за посочения брой избиратели – 718, в петте секции са били осигурени общо 7500 бюлетини, над 10 пъти повече.

Същевременно, от 60 до 70 хиляди македонци са получили български паспорти през последните 10 години, според публикации в медии към 2019 г., когато на евроиборите в Северна Македония гласуваха 109 човека…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук