КОЛКО БАБИ ПРОДАВАТ НА БАБИН ПАЗАР?

контакти

Зеленчуковото тържище в Димитровград от създаването си е известно като Бабин пазар. Някои го знаят и като Бабешкия пазар. Колко баби продават там и дали мястото отговаря на името си в днешно време?

150 са масите на пазара. Всички от тях са заети, независимо, че в определен период част от тях са празни. Справката на място показа, че възрастните жени не са повече от 10-20, т. е. малко над една десета от всички търговци. Броят им зависи от времето, сезона, търсенето. Обичайно, повече са сутрин, следобед някои си тръгват.

Интересен въпрос е откъде идва името на тържището и кога е създадено. Възрастни хора си спомнят, че го има още преди 1989-а година, но точното време на обособяване не се знае. Тогава продавали предимно баби, откъдето дошло и името.

Babin-pazar-1В миналите години младите хора бяха на работа. Идването на пазара беше занимание за бабите от селата и тези с градинки в града. Демокрацията промени това нещо. Липсата на работни места накара много млади и хора на средна възраст да си търсят прехраната по този начин, сподели Донка Бялкова от Крепост.

Възрастната жена си спомни, че преди демокрацията имало дъски с цените на тях. Идваш на пазара, виждаш колко вървят отделните зеленчуци и ги продаваш на тези цени, народна икономика, с една дума. Според баба Донка, сега, от тази гледна точка, е по-добре, защото качеството определя каква да е цената.

Лошо е, че се намесиха много прекупвачи. За частника няма хаир. Подбиват цените и продават зеленчуци, които не са произвели. Губи се идентичността на Бабин пазар, не само защото бабите намаляват. Купуваш си оттук стока, защото мислиш, че е от селската градина. Иначе отиваш до големите вериги, коментира Танка Тодорова, от Крум /на снимката/.

Стока има, пари няма и хора няма. Останалите, като са без работа, търсят всякакви варианти да изкарат някой лев, заяви Иванка Лозкова, от Нова надежда. Чакаме обещаните инвеститори…, подхвърли, дочул разговора от съседна маса, млад човек.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

2 КОМЕНТАРИ

  1. Определено пазарчето е на повече от 50 години, помня го от дете, а съм на 53 сега.много преди да ни сполети демокрацията от 1989 година!

  2. На зеленчуковия пазар трябва да има контролна везна.Така е според нормативите,но на нашия няма и търговците ни лъжат както си поискат.Никой и не ги контролира.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук