Количества незаконно отсечени дърва за огрев, за 20 ТИР-а, спипаха за месец

За по-малко от месец, в периода от 4 до 31 октомври тази година горските служители са спипали 770 пространствени куб. м дърва за огрев, 143 плътни куб. м обла строителна и фасонирана дървесина. Задържани са още 43 моторни превозни средства, с които е транспортирана незаконна дървесина, 23 моторни триона, 5 оръжия, коне, каруци, инструменти за добив на дървесина и др., съобщават от Изпълнителната агенция по горите.

Експерти от горския сектор, цитирани от БНР, сравняват, че посочените 770 кубика заловени незаконни дърва за огрев могат да бъдат натоварени на около 20 ТИР-а. Ако средното потребление на домакинство за сезон е 7-8 кубика, задържаните незаконни дърва биха покрили нуждите на около 100 домакинства.

Покрай всички други кризи, струпали се накуп в последно време, се заговори и за липса на дърва за огрев на пазара. Темата коментира преди дни министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков, който заяви, че не трябва тя да се употребява политически. До момента от нашите териториални структури не е постъпвала информация за недостиг и забавяне, което да не може да бъде преодоляно, заяви той.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук