Коледен подарък за двама от Хасково – стават депутати от ПП

Като подарък за Коледа най-вероятно ще възприемат новото си положение двама от кандидатите на „Продължаваме промяната“ (ПП), които стават народни представители от формацията. Те ще заемат местата на Асен Василев и Атанас Атанасов, които вече са част от новоизбраното правителство, съответно – като вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите и като министър на културата.

Василев бе водач на партията за 29-и Многомандатен избирателен район – Хасково на парламентарните избори на 14 ноември. Атанасов бе втори, колкото са и депутатите на ПП в Народното събрание от региона. В парламента на техните места ще влязат Ивайло Стайков и Младен Запрянов, които бяха на трето и четвърто място в листата на формацията за Хасково, освен ако няма отказ.

Лидерът на ПП Асен Василев беше министър на финансите в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май до 15 септември 2021 г., назначен от президента Румен Радев. Той е роден на 9 септември 1977 г. в Хасково. Завършва езиковата гимназия в родния си град, а след това е приет да следва Икономика в Харвард. Специализира „Бизнес администрация и право” в Harvard Business School и Harvard Law School. Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност, които организират т.нар. “Харвардски курсове”. Преподавател е в програмата за икономически растеж и развитие, афилиирана със Софийския университет “Св. Климент Охридски” и с Центъра за стратегии и конкурентоспособност в Harvard Business School.

В периода 1999 – 2004 г. Асен Василев работи като консултант в Monitor Group в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникационната индустрия, енергетиката, минното дело, застрахователната индустрия и в редица големи производители на потребителски стоки.

Бил е и министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков от март до май 2013 г.

Атанас Атанасов е роден и израснал в Хасково, където завършва езиковата гимназия като един от отличниците на випуска. Занимавал се е с много извънкласни дейности – хорово пеене, дебати, класическа китара и други. Тренира тенис активно от 8-годишен, като на 14 г. става републикански отборен шампион по двойки на България заедно с Григор Димитров. Бакалавър е по театрално изкуство от Whitman College (САЩ), където е бил приет на пълна стипендия и се дипломира в топ 3 на своя випуск. Живял е в Холивуд, Берлин и Лондон, като освен артист пред камерата и на сцената, се изявява и като продуцент на документално кино. Филмът му “Отключи сцената” бе показан на 5 международни фестивала като печели 1 място в категорията “Избор на публиката” в Джорджия, САЩ. Самият филм разказва историята на проекта Unlock the Stage, който основава в Лос Анджелис. Чрез онлайн кампания набира над $15,000 за възстановяването на читалището в родното село на баба му и дядо му – Татарево. Вече 6 поредни години организира фестивала ОТКЛЮЧЕНО, за да поддържа сцената на читалището жива.

Ивайло Стайков е на 36 години, роден в Хасково. Семеен, баща на 2 деца. Завършил е ГПЧЕ “Проф. д-р Асен Златаров”, гр. Хасково през 2004 година, с профил английски и немски език. По професия е строителен инженер, като през 2009 завършва магистратура в Университет по архитектура, строителство и геодезия – София, специалност “Строителство на сгради и съоръжения”, англоезично обучение, инженер-конструктор. През 2012 година завършва следдипломна специализация „Мениджмънт на строителството и инвестиционните проекти” в Университет по архитектура, строителство и геодезия – София. От 2007 година работи в строителния сектор, като практиката му е свързана най-вече с управлението и организацията на строително-инвестиционния процес. Участвал е в управлението и организацията на няколко мащабни многофункционални проекта в София, Пловдив и Скопие, както и в ръководенето на няколко жилищни проекта в България.

Младен Запрянов е роден в Хасково. Възпитаник е на Езиковата гимназия. След като завършва образованието си по Международни икономически отношения, 20 години се занимава с управление на екипи и процеси в банковата сфера в голяма международна компания. Отговарял е за търговското и експортно финансиране на институцията за Централна и Източна Европа. Преди две години решава да споделя наученото и да подкрепя хора и фирми при промените, които предприемат по пътя към тяхното израстване.

На снимката, отляво надясно: Асен Василев, Атанас Атанасов, Ивайло Стайков, Младен ЗапряновПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук