КОКОТАНЕКОВ: СМЯНА НА ПЪРВИЯ ГОДИШЕН ДЕН, ЗА СИНХРОН С ПРИРОДАТА

планетариум
контакти

[dropcap]А[/dropcap]ко искаме да се съобразим с природата и действителната ситуация на планетите, трябва да променим датата на първия ден от годината. Той може да бъде на четири дати – 21 март – пролетно равноденствие, 22 юни – лятно слънцестоене, 23 септември – есенно равноденствие, 22 декември – зимно слънцестоене, каза Димитър Кокотанеков, директор на Народна астрономическа обсерватория и планетариум/НАОП/ „Джордано Бруно.

Работата с календара е условна. До 1916 г. България е била по Юлианския, след това минава по Григорианския, както е и до днес. Това води до условност и на датите. Те са така подредени, че да съвпадат с годишните сезони и празниците. Не са свързани с планетарни или вселенски измерения.

Хората търсят в подредбата някаква символика, но един модерен човек не би трябвало да се съобразява с псевдонауки като нумерологията. Сключващите брак на 12 декември 2012 г. имат личен избор. Харесали са си този ден, но от гледна точка на астрономията в него няма нищо по-различно от останалите. Всяка цивилизация си има свои календари. Маите, китайците… и дори нашите потомци – българите, са сред тях. Всички те търсят някаква цикличност, свързана с концепцията за прераждането, допълни Кокотанеков.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук