Кой ще ни отърве от ревящите коли и мотори?

Няма мобилни шумомери и не е ясно кога ще има, но дори да ги има, проблемът вероятно ще се задълбочи

Шумни коли и мотори периодично нарушават спокойствието на хората в Димитровград и в много градове на страната. Карат бързо и от двигателите им се чува дразнещ рев, превишаващ многократно нормата за децибели. А на някои „резачки“ дори се добавят екстри, за да се чувстват шофьорът и околните като на състезание. Звучи добре, ако наистина беше състезание, но не е. Така че, кой може да ни отърве от ревящите мотори и оказва ли се ситуацията решима, въобще?

Скоростта и децибелите са свързани, но нека се абстрахираме от първото и да насочим внимание към второто. Законът за движението по пътищата /ЗДвП/ казва, че водачът на пътно превозно средство е длъжен да спазва действащите норми за шум. Посочва още, че прегледът за техническа изправност обхваща и оборудването, което има връзка с нивото на шума и изправността на шумозаглушителните устройства. Превозното средство се спира от движение до отстраняване на неизправността, когато шумът е над нормите или конструкцията му е изменена без съответното разрешение и когато е със снети шумозаглушители.

Показателите за шум в околната среда, отчитащи степента на дискомфорт през различните части на денонощието и вредните ефекти върху здравето са описани в Наредба №6 от 2006 г. В нея се казва, че изчисленията на нивата на шум от автомобилния транспорт се определят спрямо интензивността на движението, структура на потока, максимално разрешена скорост, вид на пътното покритие и т. н. В НАРЕДБА № Н-32 за прегледите на пътните превозни средства се посочва, че те обхващат и нивото на шума и изправността на шумозаглушителите…

Проверките за шум на превозните средства трябва да се извършват от КАТ и пунктовете за технически прегледи. В пунктовете обаче няма шумомери, малко са бройките и за пътните полицаи в страната. Те ще станат задължителни след 2023 г., разбира се от публикации. От няколко години има и призиви хората да сигнализират в полицейските управления, за шумни коли или мотори, след което те да бъдат проверени от органите.

За региона няма мобилни устройства за мерене на шум, потвърди началникът на сектор КАТ – Пътна полиция – Хасково, гл. инспектор Димо Чобанов. Той не уточни кога може да има, като поясни, че това зависи от процедурите за закупуване и обществените поръчки, движени от по-високо ниво.

Два варианта за справяне с шумни коли, засега

Началникът описа два варианта за справяне с шумни МПС.

  • При първия, граждани могат да сигнализират в районното управление или на спешния телефон, за конкретна кола.
  • Вторият – пътни полицаи, при проверка да преценят, че шумът е прекомерен.

И в двата случая, при съмнения за нередност, колата се изпраща да мине през техническия пункт в сектор Пътна полиция, за да се установи дали има нарушения на нормите.

Проверката може да се направи без необходимост от устройство за мерене на шум, а с квалифициран персонал. Той преглежда дали има премахнати шумозаглушители или поставени допълнителни устройства, обяснява Чобанов.

Началникът не конкретизира дали през годината има глобени по описания начин шофьори. Каза, че е ограничена възможността за активен контрол в тази посока, поради временното ангажиране на служителите с други неотложни задачи и форсмажорни обстоятелства. Въпреки това подчерта, че има ли сигнал, се реагира своевременно и се предприемат необходимите мерки.

Бучаща стара кола минава преглед, бучаща нова – не?

При технически преглед, не измерваме шума, наблюдаваме дали изпускателната система е изправна. Ако някой си е махнал нарочно гърнето или си е сложил права тръба, за да шуми, можем да върнем колата. Няма как да го направим, при монтирано спортно гърне, когато всичко е направено както трябва, обясниха в пункта за технически прегледи в комплекс MG Oil в Димитровград.

Оттам не конкретизираха дали след време ще им наложат въвеждането на шумомери, но посочиха друг проблем. С две думи – ако се съблюдава изкъсо шумът, трябва да бъдат спрени много от старите коли, което създава парадокс. Коли от средата на миналия век например са заводски шумни и няма как да се равняват на новите. Такива превозни средства могат да минат преглед, щом са технически изправни, тъй като когато са произведени, са отговаряли на стандарта за шум. От друга страна, ако колата е нова, но шуми като стара, има вероятност да не мине прегледа. На трето място, при евентуалното мерене на децибелите, са важни моделът на превозното средство и какво е то, годината на производство…

Хващането може да стане само на момента, но не е сигурно

Монтьори в комплекса споделиха различни варианти за постигане на повече бучене – слагане на специален филтър, на мястото на въздушния, спортно гърне… Според тях ако нямат шумомери, с които да правят проверки на пътя, униформените почти не могат да хванат нарушители. Масово, спортните гърнета имат тапи, както и приставка, която спира звука. В единия момент може да се свали и да бучи, в другия – да се сложи и да спре да бучи, преди проверката в КАТ, т. е. да не е нарушител. Такива коли могат да се хванат само на момента. По-новите, пък, въобще не могат. Някои слагат тонколони в ауспусите и от приложение на телефона могат да сменят звука на колата, съобразно оборотите на мотора. Друга система слага байпасен клапан, точно преди едното гърне, и с натискането на бутон, колата става тиха.

Изводът е, че санкционирането на шумни коли и мотори става почти невъзможно. Поне засега, заради липсата на мобилни шумомери. От описаното обаче излиза, че дори да ги има, проблемът ще бъде решен само частично и дори може да се задълбочи.

Така че, на въпроса от заглавието: Кой ще ни отърве от ревящи коли и мотори?, отговорът е ясен – засега никой.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук