Кой ще е големият победител в областния център?

контакти

Предстоящите местни избори предизвикват значително по-голям интерес, отколкото последните няколко парламентарни вота. Разбира се, избирателите по принцип са по-активни, когато става въпрос за избор на градоначалник, защото управлението на една община касае по-пряко тяхното ежедневие. В допълнение, всяко населено място има своите особености, а и хората в повечето случаи познават по-добре своя „местен елит“. Това е и основна причина  във водещ фактор за местните да се превръща личността, пред която отстъпва тежестта на партиите. Тези избори са все повече мажоритарни, дори и при листите за общински съветници, благодарение на преференцията. Силно ограничената власт на ГЕРБ на централно ниво и намаленият достъп на Бойко Борисов до механизмите на контрол чрез държавните институции спомогна повече хора да се решат да участват в кметската надпревара и в листите на други партии. Ясно е, че ще има масово балотажи за кметския стол, а Хасково този път няма да е изключение. Изходът от гласуването далеч не е сигурен за Станислав Дечев, който се бори за втори мандат, въпреки че в Хасково много отчетливо и устойчиво във времето се вижда съвместното управление, изразено в негласната коалиция ГЕРБ-ДПС.

Поне в половината общини в страната като опоненти на ГЕРБ се очертават да са кандидати от инициативни комитети и коалиции, а не такива издигнати като чиста партийна кандидатура, дори от коалицията на „Продължаваме промяната-Демократична България“. Следващите 4 години тежестта при взимане на решения отново ще се върне в общинските съвети, които до сега бяха функция на кметовете. Затова от гледна точка на влиянието на партиите е по-важно разпределението на местата за общински съветници. Очертава се масово общинските съвети да бъдат доста шарени и в малко общини ще се запазят досегашните мнозинства. И тук, вече в национален план, ни очакват изненади, защото „Възраждане“ има всички шансове да се нареди на трето място по брой общински съветници. Но зависи от това дали партията ще продължи анти ГЕРБ линията си и в кампанията за местни избори. Всяко отклонение от нея ще доведе до отлив на избиратели. Последователите на Костадин Костадинов са хора, при които няма нюанси. Те са последователни и твърди в убежденията си. Всяка промяна на посоката и припознаването на други врагове крие риск от отлив на подкрепата. Още повече, че от парламентарните избори през октомври 2022 г. и тези от миналия април „Възраждане“ увеличи със 120 хиляди гласа подкрепата си, но това не са нов твърд електорат, а наказателен вот срещу системата и партиите на статуквото в лицето на ГЕРБ и ДПС. С други думи, тези да ги наречем – нови избиратели на „Възраждане“, тепърва ще наблюдават поведението на партията, за да решат дали да пуснат гласа си отново за „Възраждане“. Предстоящите избори са именно такъв тест и там, където представителите на Костадин Костадинов се отклонят от утвърдената на централно ниво анти статукво линия, ще понесат осезаеми загуби на местния вот.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук