КОЙ ЩЕ ВЗЕМЕ НАГРАДАТА ЗА КУЛТУРА В ДИМИТРОВГРАД?

newbeautyКой ще бъде носител на Специалната награда, „За принос в областта на културата“ в Димитровград? С приближаването на срока за номинации, въпросът, вероятно, вълнува някои. И би трябвало.

Носител на приза миналата година стана художничката Павлина Копано, която живее и работи в Истанбул. Определи я, съставена, според изискванията на Статута, комисия, после изборът бе утвърден от Общинския съвет. Пред комисията тогава постъпиха две предложения – на Копано, номинирана от Художествена галерия „Петко Чурчулиев“, и директора на Историческия музей Елена Георгиева – от кмета на общината. Втората номинация обаче предизвика разногласие в комисията.Не зарази името, а заради процедурата. Кметските служители в нея, естествено, настояха номинацията да се разглежда, за разлика от представителите на общинския съвет. Мотивите им: предложението е внесено на самото заседание, много след  определения по Статут срок, а и г-жа Георгиева, със заповед на кмета Иво Димов, е член на комисията, която трябва да разгледа номинацията. По тези причини се наложи второ заседание, на което градоначалникът оттегли предложението си.

По-различно бе през 2014-а, когато имената бяха цели пет – Валери Добрев, Светла Билярска, Христо Панев, Дан Тенев, Тодор Боянов. Наградата  получи директорът на театъра Тодор Боянов, след бурни дебати, по време на утвърждаването в местния парламент,  а и след това. Авторът на филма за строшения роял Валери Добрев, именно заради филма не получи никакъв шанс и дори предложилите името му, подкрепиха Боянов.

За културни дейци през годините са били определяни Петър Панчев /2009 г./ – скулптор, Доцо Вътков /2010 г./ – диригент, Илза Минчева /2011 г./ – музикален педагог, Тихомир Митев /2012 г./ – хореограф, Димитър Русев /2013 г./ – музикант. Кой ще бъде сега?

В Статута, за Специалната награда за принос в културата, е посочено, че носителят трябва да има значими постижения в периода между две награди. Кои ги имат?

Сценаристът Николай Колев определено наложи името си с филма „11 А“, оказал се сред най-гледаните нови. Сценарият му бе първенец в секция „Дебют“, с награда на националния конкурс „Южна пролет“… Колев има планове за нови филми, а  и политически актив…

Валери Добрев също би могъл да е сред кандидатите. През миналата година той получи първа награда за филма „Кос в акселерация“, на международен фестивал на алтернативното кино в Русе. Отличието дойде в конкуренция с 60 ленти, от 16 страни.

Сред имената, разисквани от комисията може да се нареди и Инко Бургелов. Председателят на Клуба на дейците на културата /КДК/ в съперничество с фотографи от цялата страна, влезе в проект на National Geographic Channel за изследване на не много известни, но прекрасни кътчета в Родината. Всеки от победителите се включи в реализирането на епизоди, от поредицата Explore Bulgaria. Наред с това, Бургелов има и други награди за фотографии.

Номиниран би могъл да бъде също така художникът Христо Панев. Той и брат му Панчо Панев, който ни напусна наскоро, получиха номинация за европейската награда за културно наследство Europa Nostra. Признанието от Европейския съюз към неразривно свързаните с Димитровград художници идва, след като в последните години в портфолиото им бе включено преобразяването на родното им село Крепост в галерия на открито.

Сред имената тази година, може би, няма да е директорът на библиотеката Петко Каневски. Самият той заяви, че Съюзът на писателите в Димитровград ще има друга номинация, но  с получената Национална литературна награда „Пеньо Пенев“ Каневски, вероятно, ще е сред потенциалните кандидати догодина.

Хипотетичният списък може да бъде продължен или скъсен. Кметът отново, вече в срок и, според Статута, би могъл да предложи Елена Георгиева, която и тази година ръководи музея не по-зле от предишната. Но би могъл да има и друг фаворит.

По-важно е обаче да стане, както се казва, съревнование между достойни. До 10 април предложения за изявени културни дейци, могат да правят неправителствени организации и граждански сдружения, работещи в сферата, културни институции в общината, също и общинското звено отговарящо за културата. Колко ще има, скоро ще се разбере. Комисията трябва да бъде сформирана до 15 април. Решението й, пък, се представя до 20 април. Арбитрите ръководи председателят на Постоянната комисия по култура в ОбС. Членове са: управляващият административното културно звено,  експерт от същото, двама общински съветници и двама директори на културни институти от общината.

Наградата се връчва на 24 май на трибуната, по време на официалното честване на празника. За нея не могат да бъдат предлагани творци, на които тя е присъждана. Не може да се присъжда и посмъртно. Член на комисията по избора също не може да бъде участник в предложенията за наградата. Присъжда се на деец, чийто живот и творчество са свързани с Димитровград, работещ в една от областите: литература, театър, музика, изобразителни изкуства, кино, архитектура, журналистика.

На снимката: миналогодишният носител на наградата – художничката Павлина Копано

olea-625-50 ban

tivibearings banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

 1. Сега, разбирам за предложеното недоумение от миналата година -Елена Георгиева?????????????
  Каква по-точно е нейната заслуга и в коя област??????????????
  На единствения в страната заключен музей през деня???????????
  Или на безхаберното стопанисване на „Светилището на нимфите?????????????
  Или на безчетен брой инициативи на музея??????
  Хора, мислете преди да предлагате!!!!!!!!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук