Кой спи повече – мъжете или жените?

Статистика в Световния ден на съня: 45% от човечеството не си доспива

контакти

Кой спи повече – мъжете или жените? Потърсихме отговор в Световен ден на съня, отбелязван от 2002 г. насам на 14 март. Инициативата е на Световната асоциация за профилактика на съня, на Световния фонд за психично здраве и на Световната здравна организация.

Статистически проучвания показват, че жените спят, средно, по 9 часа и 7 минути на денонощие, а мъжете – с минута повече, пише manager.bg. Най-дълго от представителите на фауната си почива царят на животните – лъвът, който отделя за дрямка по 19 часа дневно, а неговите роднини – котките, мързелуват по 14 часа.

Смисълът на датата в чест на съня е да подчертае значението на пълноценната почивка за здравето. Отделянето на по-малко време за отдих, рано или късно, се отразява на организма. Многобройни изследвания доказват връзката между хроничното недоспиване и сривовете в основни жизнени функции на тялото както при хората, така и при животните…

Според последните проучвания, 45% от човечеството страда от нарушения на съня, съобщава dariknews.bg. Проблемът обаче се неглижира и хората рядко търсят специализирана консултация. Именно акцентите в отбелязването на Световния ден на съня имат насочват към информираност на обществеността, че проблемите със съня са глобална епидемия. Според експерти, нарушеният сън не е заболяване, а симптом. Затова не бива да се прибягва до самолечение, а да се потърси лекарско мнение.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук