Кой плаща разчистването на боклуците до контейнера?

Варианти има. Въпрос на отговорност е на всеки един

В металните контейнери могат да се изхвърлят само отпадъци от домакинствата. Това е ясно, но изглежда, не за всички, защото някои хвърлят в тях и край тях всякакви домашни боклуци – врати, матраци, прозорци, фотьойли, перални, бойлери и какъв ли не друг едрогабаритен отпадък. Да не говорим за строителните отломки при ремонт…

Какви са правилата и как Община Димитровград реагира, попитахме главния еколог Пламен Митков. За едрогабаритните са сключени договори с три фирми – „Ивонс метал“, „Феникс гама“ и ЕТ „Маркет мейкър“ – Галя Павлова, които имат задължението да приемат едрогабаритни отпадъци от гражданите, безвъзмездно или да заплащат определени суми, обясни Митков.

Проверката показа, че в „Ивонс метал“, в близост до ПЕК-а, освен черни и цветни метали, включително коли, вземат бойлери, перални и други домакински уреди, монитори, телевизори, електроника. Отказват текстилни, дървени отпадъци, матраци, секции, шкафове… В намиращата се в близост база на „Маркет мейкър“ обаче вземат. Като изключим отпадъците, от които ще изкарате някой лев, безвъзмездно може да си изхвърлите секции, фотьойли, дивани, матраци, врати… Във фирмата констатират, че от доста време никой не е карал подобни. Същото казват и от „Феникс гама“, на Панорамен път, до Топливо, където също може да се откара от този вид. Приемаме, с условието да не са пълни със строителни отломки, коментираха оттам.

До голяма степен е уреден и въпросът с инертните  материали – бетон, тухли, плочки… Община Димитровград има регламентирана площадка за тези отпадъци – веднага след моста над река „Марица“, по пътя към Общинско предприятие „Благоустрояване“. На същото място се складира и растителна маса.

Там могат да се изхвърлят всички видове инертни строителни материали и земни маси, без дограми, кашони, опаковки, защото са леснозапалими. Гражданите, правещи малки ремонти, могат да предават безвъзмездно до 1 кубик инертен материал. На обекта има служител, който насочва. Съответно, за по-големи количества, от строителни фирми, например, трябва да се подаде искане до Общината за направление, като таксата е 2.4 лева на кубик земна маса и 4.8 лева за строителни отпадъци. Част от тези материали се използват за запълване на негативни форми на релефа, акцентира Пламен Митков, посочвайки общинската Наредба №34 за управлението на отпадъците.

В наредбата, освен всичко друго, са описани и санкции за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. Главният еколог подчерта, че глобени има. Не посочи колко са, като обясни, че актовете се пишат предимно от Общинска полиция и впоследствие минават през правния отдел, за да се подготвят наказателните постановления.

Ситуацията обаче изглежда парадоксална, защото ако не ви хванат, което е по-вероятно, може да си оставите стария матрак, секция или врата до контейнера и да разчитате някой, „дето му трябва“, да го вземе, или комуналната фирма, в случая „Нео Титан“, да го извози. Тук има поне два проблема. Споделя се практика, при която матраците, например, биват изгаряни, за да се вземат металните пружини и предадени на вторични суровини. Това води до замърсяване на околната среда. Друг сериозен проблем е, ако едрогабаритните отпадъци биват закарани на сметището в Гарваново, където отиват събраните от бита от Димитровград.

Тези много тежки отпадъци обаче минават като битови и депонирането им се заплаща като такива от Общината. С други думи, колкото повече подобни отпадъци изхвърляме нерегламентирано, толкова повече ще плащаме всички.

Когато видим едрогабаритен отпадък до контейнерите, няма как да го оставим, защото се създава предпоставка за микро сметище. Разбира се, че се затруднява дейността на работниците, защото се усложнява качването им в сметосъбиращия автомобил. Понякога, ако не успее да се побере, се налага да идва допълнителен камион, което още увеличава разходите. Наблюденията ми са, че случаите са изолирани. Лошото е, че има несъвестни, които изхвърлят подобни отпадъци и така създават впечатление, че е в реда на нещата. Това обаче е нарушение, затова препоръката ми към хората е да спазват правилата, коментира управителят на „Нео Титан“ Атанас Стефанов.

Проблемите са от различно естество и всяка община търси компромисни варианти. Трябва обаче да се намери единно, валидно за всички в страната решение, категоричен е главният еколог. В противен случай, ще продължат да се пораждат спорове.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук