КОЙ ОТКРАДНА ПАРК „ВАПЦАРОВ”?

[quote]ПО НЕЗНАЙНО ЧИИ ПРИЩЯВКИ, ПРЕЗ ДВЕ ГОДИНИ ИМЕТО НА ПОЕТА Е ИЗМЕСТВАНО ОТ БЕЗЛИЧНОТО „ПАНОРАМА“[/quote]

За грешка в картата на Димитровград сигнализира наскоро гражданин. Забелязал я на соларното табло, монтирано на площада пред общината. Там вместо паркН. Й, Вапцаров“ е изписано „Панорама“. Грешка ли е или името на парка официално е променено, опитахме да разберем от общината.

По информация оттам, таблото на площад „България” е  поставено през 2011 г. Соларна карта има също така пред новата автогара, от миналата година, а и в самия парк „Вапцаров” – до зоопарка. Издавани са обаче и книжни, и електронни карти. Прегледът показва, че години назад името на поета е замествано от безличното „Панорама“. Така е било през 2000 -та, 2002-а, 2009 г…. Интересно е, че измежду „панорамните” указатели през това време има и такива с официалното име на обичания от димитровградчани парк.

[pullquote_right]ИМА ЛИ РЕШЕНИЕ?[/pullquote_right]

Промяна на наименование на улици, площади, обществени сгради, паркове и т. н. би трябвало да става с решение на общинския съвет. Затова, резонно въпросът: Има ли такова, бе отправен там.  Отговорът бе, че информация за промяна по отношение на парка, назад в годините няма. Кой тогава си е позволил, образно казано, да го открадне? Или, по-скоро – защо толкова време е допускана незначителната, на пръв поглед, но в действителност – симптоматична грешка?

Според Христо Колев, в предишния мандат  заместник-кмет, соларното табло на централния площад е поставено от Старозагорско дружество. Убеден е, обаче, че фирмата няма вина за грешката –  картата и е била предоставена от общината. Тя от своя страна, също нямала вина, защото не изработва, а поръчва карти.

Специалист от администрацията тогава предостави съществуваща карта на старозагорското дружество. За първи път виждам грешката. Явно става дума за копи – пейст през годините, коментира бившият заместник-кмет.

[pullquote_left]СМЯНА ПРЕЗ ДВЕ ГОДИНИ[/pullquote_left]

Проблемът, явно опира до професионализъм. Някой си е вършил работата добре, друг – не толкова. Как иначе би могло да се обясни грешното изписване на парка в едни случаи и вярното в други?  Смяната, общо-взето е през 2 година. Така, например в показалеца от 2005 година паркът е изписан като „Панорама”. През 2007 става „Никола Вапцаров”, през 2009-а, „Панорама” отново надделява.

Реабилитация за „Н. Й. Вапцаров” има и в ново време. От общината заявиха, че грешката от последното издание, междувременно станала известна. Дори е поправена в картите, отпечатани по проект „АТРИУМ“. В тях названието вече става „Н. Вапцаров”. В момента не се обмисляли корекции на соларните табла, заради други приоритети. А приоритетите, очевидно пречат да се поправи и картата на града, публикувана в официалния сайт: www.dimitrovgrad.bg. Там коректни са изображенията на „Гугъл”. В GIF-варианта над тях отново се мъдри „Панорама” вместо „Вапцаров”, „Никола Вапцаров”, „Н. Вапцаров” „Н. Й Вапцаров” или, както там, би трябвало да бъде. Което, впрочем, също е въпрос.

[pullquote_right]ТУКА ИМА, ТУКА НЕМА[/pullquote_right]

Двуименният парк, за който няма данни официално да е „прекръстен”, далеч не е единствено творческо разминаване в картите на Димитровград. В по-старите издания частта южно от жп линиите е разделена на квартал „Славянски” и  квартал „Христо Ботев”, като „Славянски” заема площта източно от бул. „Трети март” и улица „Хасковска”. В картата на АТРИУМ там вече фигурира квартал „Габера”, докато „Славянски” отива западно от „Трети март” на мястото на „Христо Ботев”. Стадион „Раковски” от предишните карти пък е станал „Химик”. На соларните табла обаче си е „Раковски”. Така го изписва и „Гугъл” в картата си. Тя, засега, се очертава като най-точна, въпреки, съществуващите и тук интересни моменти. За тях по-късно. А кой  краде и връща парк „Вапцаров”, както виждате, не може да се разбере. По-лесен е отговорът на въпроса защо? Сетихте се, нали… 

Нови апартаменти, магазини и гаражи от 370 евро/кв.м.: 0887/ 589 831 

 

 

 

 

 

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук